christian pottgiesser architecturespossibles: maison L
 
christian pottgiesser architecturespossibles: maison L
feb 07, 2011

christian pottgiesser architecturespossibles: maison L

‘maison L’ by christian pottgiesser architecturespossibles outside of paris, france all images courtesy christian pottgiesser architecturespossibles photographer: george dupin

paris-based studio christian pottgiesser architecturespossibles (christian pottgiesser, pascale thomas pottgiesser) has sent us images of their recently completed project, ‘maison L’, a private residence for a six-person family. located half an hour’s drive west of paris, the roughly 5000 m2 plot of old trees called for a design that would leave the spacious grounds predominantly untouched.

christian pottgiesser architecturespossibles: maison L general view

the project works with a pre-existing 18th century orangery, a conservatory-like building with a seven-meter high ceiling line on the northern part of the site. to disturb the ground as little as possible, ‘maison L’ extends 50 m to the north-west to line the boundary, resulting in a general ‘L’-shaped plan.

considering the natural topography of the site, the house is buried up to two meters below grade with a garden roof covering the ground storey. this main level remains largely open and connected, with varying degrees of privacy depending on the depth of the zone’s placement. five three-storied tower-like volumes puncture through the green roof to stand almost autonomously with the main level. positioned to frame a specific perspective of the site, each tower houses a dressing room, storage space, a mezzanine, bathroom and a bedroom.

christian pottgiesser architecturespossibles: maison L (left) among the trees (right) from terrace

though mainly underground, natural light is ensured to the main level through a stretching of the interstitial space between the tower’s structure and the garden roof. the steel-framed gazing blurs the boundary between indoors and outdoors, directly connecting the inhabitants with the outdoor elements.

christian pottgiesser architecturespossibles: maison L interior view – main level

christian pottgiesser architecturespossibles: maison L entry to a tower on the main floor

christian pottgiesser architecturespossibles: maison L communal spaces

christian pottgiesser architecturespossibles: maison L detail of tower surface

christian pottgiesser architecturespossibles: maison L glazed openings in the ceiling

christian pottgiesser architecturespossibles: maison L

christian pottgiesser architecturespossibles: maison L

christian pottgiesser architecturespossibles: maison L roof light

christian pottgiesser architecturespossibles: maison L side entry

christian pottgiesser architecturespossibles: maison L main entrance

to further highlight the presence of the towers, the exterior facade of the main level is lined with a curved stone wall which blends the structure into the site. elements of this stone wall is repeated further into the plot, becoming retaining walls for surrounding pathways.

christian pottgiesser architecturespossibles: maison L outdoor space

christian pottgiesser architecturespossibles: maison L exterior path and wall treatment

christian pottgiesser architecturespossibles: maison L rendered 3D model of project and site

christian pottgiesser architecturespossibles: maison L site plan

christian pottgiesser architecturespossibles: maison L floor plan / level 0

christian pottgiesser architecturespossibles: maison L section

project info:

design team: christian pottgiesser, pascale thomas pottgiesser area: 870 m2 (house), 4850 m2 (garden) engineer: joel betito general contractor: les constructeurs de suresnes carpenter: reinhardt S.A. iron work: serrurerie prestige wood, glazing: chaput S.A. landscape trade: bruns pflanzen landscape implementation: la generale des amenagements floor, walls, sanitary installations: les constructeurs de suresnes lighting: CPAP design

  • beautiful spaces! Good combination of materials and daylight well used.

    I’m very curious though how the spaces are lit at night since there’s no ceiling lights..?

    ET
  • very fluid… like an underground stream or somethin !

    doggnose
  • That looks like real house! nowadays there isn’t real residences with respecting nature anymore. Even though it seems to be complex like a cave, this house goes with nature.

    Seungtaek
  • conceito diferenciado, adorei como a permeabilidade é bem resolvida. Parabéns.

    Thiago Nery
more comments

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,112 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine