christian taeubert's studio cottage rediscovers the identity of a beijing suburban village
 

christian taeubert's studio cottage rediscovers the identity of a beijing suburban village

the chinese countryside — where the christian taeubert’s studio cottage is located — has been dominated by rural depopulation. local effort alone is not adequate enough to address the multiple challenges rural communities face as their vitality becomes compromised by the flight of residents to larger cities.

christian taeubert's studio cottage rediscovers the identity of a beijing suburban village designboom
all images courtesy of boris shiu unless stated otherwise

 

 

given the close proximity of beijing to its surrounding rural areas like bo hai zhen, community revitalization has captured christian taeubert’s imagination. the architect noticed that the majority of people of working age had left the village. the remaining inhabitants are mostly grandparents and grandchildren; their struggle to regain social sustainability in their way of life is one of the many challenges rural villages face. the project was driven by the intuition that a moderate gentrification could eventually lead to a modest prosperity for some of the remaining villagers.

christian taeubert's studio cottage rediscovers the identity of a beijing suburban village designboom
the space

 

 

however, developing rural areas, are often less about preserving tradition and more about reviving, because the tradition is not really present. the architect’s intention was to refurbish an unoccupied dwelling, which some might argue was not worth preserving, in order to rediscover the identity it could bring in the context of its village setting. with its collapsed perimeter walls and the overgrown grounds, the neglected property had become a ‘white spot on the village map’, where vacancy is a symbol of depopulation.

christian taeubert's studio cottage rediscovers the identity of a beijing suburban village designboom
fireplace

 

 

‘the farmer who had originally built the house in the early seventies was a frequent visitor during the construction phase’, the architects say. ‘we were happy to hear that he ‘approved’’our interventions to the house being seemingly happy with the final outcome’.

christian taeubert's studio cottage rediscovers the identity of a beijing suburban village designboom
kitchen

christian taeubert's studio cottage rediscovers the identity of a beijing suburban village designboom
rest area

christian taeubert's studio cottage rediscovers the identity of a beijing suburban village designboom
details

christian taeubert's studio cottage rediscovers the identity of a beijing suburban village designboom
decorations

christian taeubert's studio cottage rediscovers the identity of a beijing suburban village designboom
stone pieces of the interior

christian taeubert's studio cottage rediscovers the identity of a beijing suburban village designboom
bedroom

christian taeubert's studio cottage rediscovers the identity of a beijing suburban village designboom  
bathroom

 

project info:      

designed by: sun min, christian taeubert
area: 76 sqm
status: completed in 2016
photography: boris shiu, christian taeubert

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,314 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine