church stone shelter in finland uses recycled materials to house local hikers
 

church stone shelter in finland uses recycled materials to house local hikers

finnish architect malin moisio has designed a wooden shelter from mostly recycled materials in the deep forest of kintulammi hiking and nature reserve area in tampere, finland. called the church stone shelter, it is named after a large natural boulder located nearby that served as a primitive church for local horse shepherds during the 18th century.

church stone shelter in finland uses recycled materials to house local hikers

all images © julia kivelä

 

 

rather than offering somewhere to sleep like other lean-tos in the area, the shelter offers hikers respite and a place to prepare food by a covered fireplace. its rectangular form and steep pitched roof mimic the classic structure of a house, and a high interior space with open ends creates a space that blends with nature. there are also other openings that offer focused views of the surrounding forest.

church stone shelter in finland uses recycled materials to house local hikers

 

 

maintained by the city of tampere, kintulammi nature reserve is an outdoor area that features various shelters and overnight stays for hikers and features. all the structures are made ecological, mostly with wood and recycled materials. the church stone shelter in particular, was developed in cooperation with the city-owned ekokumppanit oy and the parish of tampere who contributed to the building materials.

church stone shelter in finland uses recycled materials to house local hikers

 

 

the shelter is made of vertically placed 5×5 inch timber frame, its walls placed on a plinth that has been made from recycled paving stones. the roof is felted and the wood parts are treated with a natural blend of tar and linseed oil. it was constructed on-site and without electricity.

church stone shelter in finland uses recycled materials to house local hikers

 

 

project info

 

architects: arkkitehtitoimisto tilasto / malin moisio
location: tampere, finland
area: 23.0 m²
year: 2018

photography: julia kivelä

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,305 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine