ciclostile architettura turns a 1960s barn into artist francesca pasquali's archive
 

ciclostile architettura turns a 1960s barn into artist francesca pasquali's archive

bologna-based studio ciclostile architettura has turned a barn from the 1960s into a workplace for the artist francesca pasquali, an experimental and narrative environment where the light and surrounding hills shape the architecture. the two-story symmetrical house features protruded balcony and the combination of historical brick cladding and modern metal solutions. 

ciclostile architettura turns a 1960s barn into artist francesca pasquali's archive

 

 

the needs of the client have been translated into design gestures, in line with the essence of the building, which is not of particularly architectural quality, but interesting for the spaces that it can hold inside. planimetric distribution places on the ground floor all the main rooms and restrooms, in order to completely free up the first floor and dedicate it to a large open space overlooking the landscape, taking advantage of existing heights to get a bright and ventilated space.

ciclostile architettura turns a 1960s barn into artist francesca pasquali's archive

 

 

another fundamental element of the project is symmetry — the structural shape of the ground floor is given by a reinforced concrete structure with two rows of pillars marking the plan. in fact, ciclostile architettura’s project started from the pillars to rearrange the rooms. the plan has been thus divided into three parts: two wide spaces characterized as a laboratory and a study, and a third, dedicated to services, that becomes a filter zone between the two main spaces.

ciclostile architettura turns a 1960s barn into artist francesca pasquali's archive

 

 

the third fundamental aspect of the project is the relationship with the landscape, which is pursued through a greater visual connection. this aspect is translated into the transformation of the facades, with the creation of large openings to increase the internal-external relationship in the first-floor space.

ciclostile architettura turns a 1960s barn into artist francesca pasquali's archive

 

ciclostile architettura turns a 1960s barn into artist francesca pasquali's archive

 

ciclostile architettura turns a 1960s barn into artist francesca pasquali's archive

 

ciclostile architettura turns a 1960s barn into artist francesca pasquali's archive

 

ciclostile architettura turns a 1960s barn into artist francesca pasquali's archive

 

ciclostile architettura turns a 1960s barn into artist francesca pasquali's archive

 

ciclostile architettura turns a 1960s barn into artist francesca pasquali's archive

 

ciclostile architettura turns a 1960s barn into artist francesca pasquali's archive

 

ciclostile architettura turns a 1960s barn into artist francesca pasquali's archive

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

  • Asymmetry works with a hipped roof. Nice integrated balcony. Good to see respect for materials..

    Toby

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,138 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine