ciclostile's farmhouse in italy pays attention to historical context and environment
 

ciclostile's farmhouse in italy pays attention to historical context and environment

ciclostile architettura’s ‘podere navigliano’ is an antique tuscan farmhouse in the heart of crete senesi in italy, where nature and history are the undisputed protagonists. in this case especially, the materials but also the attention to the historical context and the environment are at the heart of the project; the reinterpretation of traditional elements has allowed to find a new language, a new aesthetic inseparably linked to the tradition. the design effort was aimed at the definition of a project that can interact with the environment and the tradition but at the same time able to surprise showing a new beauty, rediscovered in the elements of tradition itself.


all images by fabio mantovani

 

 

italian based firm ciclostile architettura‘s residential project involves the renovation of a farm of 600 sqm spread over three levels: a ground floor that was used as a stable and service areas for agriculture, a first floor that housed two apartments and a second floor, consisting of two turrets, at the service of the apartments. through a new arrangement of the interior was recreated a single dwelling trying to respect the essential characteristics of the traditional type, which is why in the ground floor have been localized service spaces (tavern, laundry, spa, garage), on the first floor the living area that overlooks the valley to the south and two suites that overlook the most intimate private garden, in the two towers were located the most valuable suites.


‘podere navigliano’ is an antique tuscan farmhouse in the heart of crete senesi

 

 

particular attention was paid to the choice of materials and in particular the floors are the key element of the intervention. the choice of floors and their positioning reflects the philosophy of the intervention. on the ground floor, intended for local service, was selected the resin that is adopting the previous clay pavement and well suited to the new features. in the living area on the first floor had originally brick floors of low quality, following the demolition of all interior floors for structural reasons, it was decided to revive the brick; the studio’s research has led to the choice of different stock of brick recovery of the same size mixed in a new pattern to obtain a more appearance. on the first floor and the second floor, in the bedroom, the architects have tried to reinterpret the tradition of woodworking proposing a cross and a diamond design recreated with the same logic of the brick floor, by assembling elements from wooden planks recovery of different essences, thus obtaining a pattern varied and uneven.


the materials but also the attention to the historical context and the environment are at the heart of the project

 

 

the steel is very important in this project, by structural element was brought to finishing element protagonist of the interior space. the corten staircase, the double-sided fireplace and steel hoops testify the intervention on the existing not trying to hide the scars but elevating them to characterizing element. all the walls are finished with natural lime lying in traditional way in an irregular manner; to emphasize the beauty of the material has been chosen was decided not to paint the walls but to let the natural color of lime. all external facades have been treated and restored with the same lime and reproduce the aesthetics of its place except the facade of the main entrance that for structural reasons, it was rebuilt, in this case it was decided to change the system facade by inserting the element of jealousy used to illuminate the stairwell behind.


the reinterpretation of traditional elements has allowed to find a new language


ciclostile architettura’s project involves the renovation of a farm of 600 sqm spread over three levels


on the first floor, the living area that overlooks the valley to the south


attention was paid to the choice of materials and in particular the floors are the key element of the intervention


two suites overlook the most intimate private garden


to emphasize the material, it was decided not to paint the walls but to let the natural color of lime


the choice of floors and their positioning reflects the philosophy of the intervention


the architects have tried to reinterpret the tradition of woodworking


all the walls are finished with natural lime lying in traditional way in an irregular manner

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    489,322 subscribers
    - see sample
    - see sample