cleaa situates the hannah arendt school below the ground
 
cleaa situates the hannah arendt school below the ground
dec 06, 2013

cleaa situates the hannah arendt school below the ground

cleaa situates the hannah arendt school below the ground
all images alessandra chemollo and giacomo flain

 

 

 

the extension of the hannah arendt school of bolzano, italy is knitted into the cityscape through its architectural integration with the ground. the subterranean academy by italian architecture studio cleaa sits below the surface of the earth, with large glass sheets at its roof revealing the outdoors. the 15 classrooms that occupy the three story structure are organized around a central atrium, bringing light inside, and each chamber’s floor-to-ceiling windows establish clear connections among internal spaces. vibrantly colored bespoke details furnish the inside, such as bright yellow staircases and plush, multichromatic seating taking the silhouette of giant letter-forms.

 

the urban fabric of the town is commanded by a large historical volume, the former capuchins cloister. in order not to disturb the context, the visualized solution for the school was the creation of architecture underground, establishing a new and intimate relationship with the land it inhabits, while protecting public spaces, gardens and green areas.

 

 

cleaa situates the hannah arendt school below the ground
the skylight in the garden

 

 

cleaa situates the hannah arendt school below the ground
the central atrium brings light inside

 

 

cleaa situates the hannah arendt school below the ground
the concrete framework

 

 

cleaa situates the hannah arendt school below the ground
students inside the school

 

 

cleaa situates the hannah arendt school below the ground
concrete gap between the walls

 

 

cleaa situates the hannah arendt school below the ground
the winter garden and the classrooms

 

 

cleaa situates the hannah arendt school below the ground
the transparency of the space

 

 

cleaa situates the hannah arendt school below the ground
the main staircase painted bright yellow

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    505,949 subscribers
    - see sample
    - see sample
    designboom magazine