originally built in 1982, clou architects repurpose and transform this industrial boiler room into a public gallery in taiyuan, chinain 2016, the building was stripped of its original structure and was finally converted into a showroom by the widely acclaimed architecture firm. additionally, the 2000 sqm building includes a library, reading room, conference centre and a café, making it a target for all audiences.

clou architects boiler room city lights china designboom
the cube’s main entrance at dawn

 

 

previously dark and cavernous, clou architects open up the structure of the boiler room using a combination of transparent and translucent glass brick in order for the building to harbor light. the opacity of the glass walls changes gradually throughout the day depending on the position of the sun, while at night, strong LEDs light up the walls creating a red lantern effect.

clou architects boiler room city lights china designboom
the cube consists of translucent and transparent glass bricks

 

 

the black and white columns embellish the structure and provide the spatial framework for the main hall. to create a bright and airy ambience, the architects use white terrazzo flooring, venetian plasters walls, chrome light boxes and ceilings with barrisol surfaces. the white finishes amplify the natural daylight that is radiated throughout the façade.

clou architects repurpose boiler room into an airy gallery in taiyuan
glass brick façade changes its level of opacity throughout the day

clou architects boiler room city lights china designboom
illuminated glass brick facade during the night

clou architects boiler room city lights china designboom
the interior space of the main entrance

clou architects boiler room city lights china designboom
the spacious exhibition area with the marble columns

clou architects boiler room city lights china designboom
the library and reading room

clou architects boiler room city lights china designboom
the washroom area

clou architects boiler room city lights china designboom
a mirrored corridor with the glowing barrisol ceiling

clou architects boiler room city lights china designboom
the building being stripped down to its original structure

clou architects boiler room city lights china designboom
plans of the original boiler room

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynn chaya | designboom