a cluster of red monolithic volumes by line+ makes up yunnan art center in china

a cluster of red monolithic volumes by line+ makes up yunnan art center in china

large stone formations nestle in the vast red land of Yunnan

 

Located on the outskirts of Mile City, Yunnan Province in China, the Yunnan Dongfengyun Art Center by Hangzhou-based practice, line+ studio, shapes a super-scale architectural cluster in red-colored slates. The ‘red stone formation’, originally conceived in the process of a competition proposal design, arranges five stone-like volumes that serve as a comprehensive art center facing the stretch of red boundless Yunnan-Guizhou Plateau and rugged mountains.

 

Considering the original order of the site, the composition’s interior and exterior spaces blend in with the surrounding natural environment, imitating half-buried stones. The main structure forms on a steel framework, while the facade uses a red concrete dry-hanging curtain wall system by stacked plates. The casting process of the GRC boards integrated local red soil to produce their distinct color. The building, soon to be the new landmark of the town, stands in harmony with the landscape, due to its organic shape and rough external texture. Yunnan Dongfengyun Art Center’s functions include art collection exhibitions, opera performances, press releases, and lecture zones.

a cluster of red monolithic volumes by line+ makes up yunnan art center in china
all images by schranimage – Wang Ce

 

 

metal, glass and concrete shape irregular monolithic volumes

 

An elongated path invites visitors to the center of the complex where the irregular volumes frame the natural landscapes of the sky, the mountains, and the fields surrounding the site. The architects at line+ studio opted for the red brick sculpture complex to shape up in a stone curtain wall system using irregularly cut slates with sharp edges and corners to create a rough texture. A glass atrium framed in metallic grid connects the five separate buildings of the complex serving as the core of the interior space. The layout arranges the functions inside the solid masses and around the atrium. A dynamic yet warm interior constructed with contemporary industrial materials sets up a unique sensory experience.

a cluster of red monolithic volumes by line+ makes up yunnan art center in china
the non-orthogonal volumes stand like large half-buried stones

a cluster of red monolithic volumes by line+ makes up yunnan art center in china
the red stone formations blend with the natural environment of the site

red-stone-formation-yunnan-designboom-1800-1

a cluster of red monolithic volumes by line+ makes up yunnan art center in china
natural sunlight spreads through the metal grid forming angular patterns

a cluster of red monolithic volumes by line+ makes up yunnan art center in china
the interior is roofed under a dynamic metal framework

a cluster of red monolithic volumes by line+ makes up yunnan art center in china
the rough texture of the red slated wall resembles a canyon landscape

red-stone-formation-yunnan-designboom-1800-3
1/5
the yunnan art center emerges through the mountainous landscape of Mile City
the yunnan art center emerges through the mountainous landscape of Mile City
the separate 'stones' are interconnected through the glass atrium
the separate 'stones' are interconnected through the glass atrium
the volumes merge with the landscape exposing their distinct red color
the volumes merge with the landscape exposing their distinct red color
the large halls display balanced colors and materiality
the large halls display balanced colors and materiality
linear and angular strip lights in the interior set a dynamic tension
linear and angular strip lights in the interior set a dynamic tension

project info:

 

name: Yunnan Dongfengyun Art Center
architecture: line+ studio | @lineplus_studio

lead architect: Meng Fanhao

design team: Xu Hao, Sun Xiaoyu, Wang Yubin, Jin Lingbing (Internship), Lin Nijun (Internship), Gao Junfeng (Internship-Architecture), Jin Xin, Zhang Ding, Hu Jinwei, Tao Shuai (Interior)

construction drawing: Yunnan Daokai Urban Architecture and Planning Design Co. Ltd.

landscape design: WISTO Landscape

concrete consultant and construction: SUZAO ARCHITECTS

team: Du Jie, Zhang Wen, Zhang Xiang, Guo Hengrui, Song Hanrui, Li Linfeng, Xu Qin, Xu Jin, Pang Yan

 

construction period: October 2019 – March 2021

client: Yunnan City Town Construction Investment Co. Ltd.

gross floor area: 9937.44 sqm

location: Mile, Yunan, China

photography: schranimage | @schranimage – Wang Ce

model photography: Chen Xi, Sun Lei

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5