COBE unites kindergarten in copenhagen with vertical brickwork
 
COBE unites kindergarten in copenhagen with vertical brickwork
oct 06, 2014

COBE unites kindergarten in copenhagen with vertical brickwork

COBE unites kindergarten in copenhagen with vertical brickwork
photo by adam mørk
all images courtesy of COBE, PK3 and D.A.I.

 

 

 

featuring curved corners and lush roof gardens, danish architects COBE has completed a daycare center in copenhagen that seeks to reflect the significance of its historic surroundings. ‘orfatterhuset kindergarten’ is comprised of five small structures united with a distinctive vertical brick façade that both protects the scheme and references the region’s existing architecture.

cobe architects forfatterhuset kindergarten copenhagen designboom
the daycare center is comprised of five small structures
photo by rasmus hjortshoj

 

 

 

externally, the center is envisioned as a ‘village for children’, while internally, the plan is coherent and efficient – establishing a compact place that is functional, flexible and inviting.

 

with this project, we wanted to create a world class day care center. a place that gives the best possible environment for our children to grow up in, and which promotes children’s learning and creativity’, explains dan stubbergaard, founder and creative director of COBE.

 

‘located in a historic area of copenhagen, consisting mainly of nursing homes and senior housing, we have been very aware of ensuring a coherence between the historical area and the new build. from being a last destination for many people’s long lives, the area is now also a place where children grow up and start their lives’.

cobe architects forfatterhuset kindergarten copenhagen designboom
the distinctive brick façade wraps around the entirety of the scheme
photo by rasmus hjortshoj

cobe architects forfatterhuset kindergarten copenhagen designboom
the use of brick references the region’s existing architecture
photo by adam mørk

cobe architects forfatterhuset kindergarten copenhagen designboom
looking upwards at the sinuous volumes
photo by adam mørk

cobe architects forfatterhuset kindergarten copenhagen designboom
a atrium placed at the heart of the design
photo by rasmus hjortshoj

cobe architects forfatterhuset kindergarten copenhagen designboom
a brightly lit circulation route ascends through the plan
photo by rasmus hjortshoj

cobe architects forfatterhuset kindergarten copenhagen designboom
photo by adam mørk

cobe architects forfatterhuset kindergarten copenhagen designboom
windows and doorways illuminated at dusk
photo by adam mørk

cobe architects forfatterhuset kindergarten copenhagen designboom
‘orfatterhuset kindergarden’ viewed from the passing street
photo by adam mørk

 

 

project info:

 

location: copenhagen, denmark
client: city of copenhagen
program: day-care institution for 160 children, age 0-6
size: 1.927 sqm
status: 1st prize in competition in 2012, completed 2014
collaborators: PK3, D.A.I. arkitekter ingeniører
team: dan stubbergaard, eik bjerregaard, kato hiroshi, greta tiedje, caroline krogh andersen, jens kert wagner, martin jonsbak nielsen, magnus meulengracht, tobias mürsch, martin laustsen, chloé blain, michal kniaz, christina matos, andy minchev, gabrielle ubareviciute, elin parry

Save

  • interesting vocabulary – love the manner in which fences just peel off the major volumes and that the skin just continues upward to form parapets

    dbkii says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
504,283 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine