cobe architects forfatterhuset kindergarten copenhagen designboom
COBE unites kindergarten in copenhagen with vertical brickwork
photo by adam mørk
all images courtesy of COBE, PK3 and D.A.I.

 

 

 

featuring curved corners and lush roof gardens, danish architects COBE has completed a daycare center in copenhagen that seeks to reflect the significance of its historic surroundings. ‘orfatterhuset kindergarten’ is comprised of five small structures united with a distinctive vertical brick façade that both protects the scheme and references the region’s existing architecture.

cobe architects forfatterhuset kindergarten copenhagen designboom
the daycare center is comprised of five small structures
photo by rasmus hjortshoj

 

 

 

externally, the center is envisioned as a ‘village for children’, while internally, the plan is coherent and efficient – establishing a compact place that is functional, flexible and inviting.

 

with this project, we wanted to create a world class day care center. a place that gives the best possible environment for our children to grow up in, and which promotes children’s learning and creativity’, explains dan stubbergaard, founder and creative director of COBE.

 

‘located in a historic area of copenhagen, consisting mainly of nursing homes and senior housing, we have been very aware of ensuring a coherence between the historical area and the new build. from being a last destination for many people’s long lives, the area is now also a place where children grow up and start their lives’.

cobe architects forfatterhuset kindergarten copenhagen designboom
the distinctive brick façade wraps around the entirety of the scheme
photo by rasmus hjortshoj

cobe architects forfatterhuset kindergarten copenhagen designboom
the use of brick references the region’s existing architecture
photo by adam mørk

cobe architects forfatterhuset kindergarten copenhagen designboom
looking upwards at the sinuous volumes
photo by adam mørk

cobe architects forfatterhuset kindergarten copenhagen designboom
a atrium placed at the heart of the design
photo by rasmus hjortshoj

cobe architects forfatterhuset kindergarten copenhagen designboom
a brightly lit circulation route ascends through the plan
photo by rasmus hjortshoj

cobe architects forfatterhuset kindergarten copenhagen designboom
photo by adam mørk

cobe architects forfatterhuset kindergarten copenhagen designboom
windows and doorways illuminated at dusk
photo by adam mørk

cobe architects forfatterhuset kindergarten copenhagen designboom
‘orfatterhuset kindergarden’ viewed from the passing street
photo by adam mørk

 

 

project info:

 

location: copenhagen, denmark
client: city of copenhagen
program: day-care institution for 160 children, age 0-6
size: 1.927 sqm
status: 1st prize in competition in 2012, completed 2014
collaborators: PK3, D.A.I. arkitekter ingeniører
team: dan stubbergaard, eik bjerregaard, kato hiroshi, greta tiedje, caroline krogh andersen, jens kert wagner, martin jonsbak nielsen, magnus meulengracht, tobias mürsch, martin laustsen, chloé blain, michal kniaz, christina matos, andy minchev, gabrielle ubareviciute, elin parry

Save