COBE extends danish red cross with staircase-roofed volunteer house
 
COBE extends danish red cross with staircase-roofed volunteer house
nov 06, 2014

COBE extends danish red cross with staircase-roofed volunteer house

COBE extends danish red cross with staircase-roofed volunteer house
all images © COBE

 

 

 

the design has been revealed for the new ‘volunteer house’ at the danish red cross building in copenhagen, selected from a competition in the spring of 2013. the scheme, envisioned by architecture office COBE in collaboration with PK3 landscape architects and søren jensen engineers, extends with a triangular form from the 1950’s existing structure to contain support spaces for the medical care organization’s headquarters. the project engages use by the public by featuring an accessible staircase-roof, with terraces and vegetation scattered throughout to act as a stepped plaza. with construction planned to begin in 2015, the building addition is expected to be completed by early 2016.

COBE danish red cross volunteer house designboom

the roof’s underside is given a stepped form similar to the upper surface

 

 

 

located in a central area of copenhagen, the staircase-roof is seen as being a place where the community can gather and hang out, rendering the building as a publicly minded facility. a large notch in the sloped ‘volunteer house’ addition allows for the main entrance to the overall red cross headquarters. within, a flexible conference and exhibition space opens toward a private garden, which is bounded by the new and old structures. additionally, the 750 sqm extension will contain a display and café area, as well as meeting and support rooms.

COBE danish red cross volunteer house designboom

doors and full-height glass curtain walls open toward a private garden

 

 

 

to describe the design, founder and creative director of COBE dan stubbergaard remarks, ‘the building is shaped as a triangle rising up towards the existing red cross headquarters and has a spectacular pitched roof surface with stairs, terraces and greens elements. the roof will be a distinctive place attracting and inviting people to stop and hang out. a meeting place not only for the current employees and volunteers of the red cross – but for all citizens in copenhagen and beyond.’

COBE danish red cross volunteer house designboom

site plan

COBE danish red cross volunteer house designboom

section through main entrance

COBE danish red cross volunteer house designboom

the scheme incorporates terraces and trees into the staircase terrain

COBE danish red cross volunteer house designboom

a wide notch in the triangular form accesses the entire headquarters

COBE danish red cross volunteer house designboom

a private garden is bounded by the new and existing structures

COBE danish red cross volunteer house designboom

 

 

 

 

project info:

 

location: copenhagen, denmark
dates: 2013 (1st prize in competition), early 2016 (expected completion)
size: 750 sqm (8,073 sqf)
client: danish red cross – donated by the A. P. møller foundation
architects: COBE
engineers: søren jensen rådgivende ingeniørfirma (søren jensen consulting engineer)
landscape architects: PK3

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
505,837 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine