danish architecture firm COBE debuts its red cross volunteer house, designed as an ‘urban living room’ for copenhagen. the project serves as an extension of the red cross national headquarters and was designed as a celebration of the work and commitment of the foundation’s volunteers, creating a new meeting place for the 34,000 red cross volunteers. the firm further introduces a new public space in celebration of the city of copenhagen and its citizens.

COBE red cross volunteer house
all images by rasmus hjortshøj – COAST

 

 

designed by COBE together with the danish red cross, the building has been conceived as a continuation of the street. an occupiable roof spanning 850 square meters takes the form of a large public staircase extending from the street level to the second floor of the adjacent building. the stepped roof slope presents a seamless reinterpretation of the unique character of the neighborhood. the interior, with a floorspace of 750 square meters, is situated partially below street level and serves as the main entrance to the original headquarters and volunteer center.

COBE red cross volunteer house

 

 

upon entering, the visitor is presented with a common arrival area shared by the volunteer centre and the headquarters. to the left, the volunteer house opens up in the form of a terraced auditorium with a capacity of more than 100 attendants. this space leads down to a series of more private conference rooms. the stepped roof surface opens up toward the headquarters, visible from any position within the volunteer house. the original building and the new extension are further linked by a green park. the red cross volunteer house offers a common space for employees and volunteers to meet, thus providing ideal conditions for development and cooperation to flourish.

COBE red cross volunteer house COBE red cross volunteer house COBE red cross volunteer house COBE red cross volunteer house COBE red cross volunteer house COBE red cross volunteer house COBE red cross volunteer house COBE red cross volunteer house COBE red cross volunteer house

 

 

project info:

 

architect: COBE

client: danish red cross

location: 27 blegdamsvej, 2100 copenhagen ø, denmark

engineer: søren jensen rådgivende ingeniørfirma

landscape architects: pk3 and cobe

turnkey contractor: c.c. brun

built area: 750 m2

project year: 2017

photography: rasmus hjortshøj – COAST