COBE selected to build carbon-neutral science center in southern sweden
 

COBE selected to build carbon-neutral science center in southern sweden

COBE, the danish architecture firm led by dan stubbergaard, has won an international competition for a new science center in the swedish university city of lund. the project forms part of ‘science village scandinavia’, a new urban district that will also host the ESS (european spallation source) and MAX IV — advanced research facilities within neutron and X-ray research. scheduled to open in 2024, the new institution will be constructed from wood and will be fully CO2-neutral.

COBE science center museum
all images courtesy of COBE

 

 

with a total floor space of 3,500 square meters, the science museum will be situated in between ESS and MAX IV. in fact, the building will be heated with excess heat from ESS through a so-called ‘ectogrid’ system, where warm water is passed through local heat pumps and eventually used to heat the building. the two-story structure will contain exhibition halls, a gallery, a reception area, workshops, a museum store, a restaurant, offices, and an auditorium. COBE says that sustainability and climate-friendly solutions have been integral concerns throughout the design process.

COBE science center museum

 

 

the concave roof, which also serves as a rooftop patio and viewing platform, is designed as a large energy park and generates solar energy. the 1,600-square-meter roof is covered entirely in solar cells, which generate enough electricity to provide for the museum. the roof will also feature energy bikes where visitors can generate electricity through pedal power. in the large, round atrium, which is open to the public, the structure is bisected by a green path where plants, flowers, and trees attract insects, boost biodiversity, and help absorb carbon dioxide.

COBE science center museum

 

 

the building will be constructed using prefabricated cross-laminated timber. in addition to being more eco-friendly, the architects point out that wooden constructions are also people-friendly. ‘wood provides a pleasant and de-stressing acoustic environment, and research has shown a reduction in people’s heart rate, adrenalin levels and blood pressure in wooden buildings compared with buildings made of other materials,’ COBE explains. the science center is scheduled to complete in 2024.

COBE science center museum

 

 

project info:

 

location: lund, sweden
client: science village scandinavia AB
architect: COBE
engineer: WSP
program: museum
floor space: 3,500 sqm / 37,674 sqf
status: the project was decided in a competition among four architectural firms — the science center is scheduled to be completed in 2024

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    489,353 subscribers
    - see sample
    - see sample