coldefy envelops double-sloped hermès factory in ardennes with burnt wood cladding

coldefy envelops double-sloped hermès factory in ardennes with burnt wood cladding

Maroquinerie de la Sormonne opens in ardennes, france

 

Hermès entrusted Lille-based architecture studio Coldefy with the design of its second leather goods factory, Maroquinerie de la Sormonne, in the industrial zone of Ardennes, France. The 5,700 sqm building was designed according to Coldefy’s signature approach: a sensitive and pragmatic vision of architecture that interacts with the environment and respects its identity. More specifically, the studio revisits the archetypal workshop, reinvents the work environment for the benefit of the artisans, and creates a high environmental performance building. The result is a unique, passive, low-carbon burnt wood and glass design combining softness, sobriety, and technical sophistication. 

coldefy envelops double-sloped hermès factory in ardennes with burnt wood cladding
all images © Gautier Deblonde@gautier_deblonde_atelier

 

 

hermès & coldefy revisit the archetypal production workshop

 

For Coldefy (see more here), the challenge of Maroquinerie de la Sormonne lies in a paradigm shift: to revisit the industrial building and the stereotypes imposed by process and production logic. From the outside, the shed roof, evocative of the industrial world, provides optimum light for the craftsman’s work. The architects redesigned it to highlight the double-sloped roof, the symbol of the house, on the north side, with an overhang that protects it from southern light. Inside, the ubiquitous ‘diagrid’ timber frame extends the symbolism. In this subtle domestic atmosphere, the new leather goods workshop welcomes craftsmen in a setting conducive to concentration and the sharing of skills and know-how, the foundation of the Hermès artisanal model

coldefy envelops double-sloped hermès factory in ardennes with burnt wood cladding
double-sloped Maroquinerie de la Sormonne

 

 

The team redefined the basic parameters of the workshop space by multiplying its proportion by 11.5 meters and adopting its simple house section with north-facing dormers. The plan is a direct translation of the ideal functional layout. A set of four cutting workshops defines the heart of the leatherwork. The size and proportions of these workshops can be easily adapted by reorganizing the partitions within the given structural grid. Large cantilevers running the length of the building house the exterior porches and terraces. The entire structure has been designed to be multifunctional, flexible, adaptable, resilient, and reversible over time, as required by today’s and tomorrow’s workspaces.

coldefy envelops double-sloped hermès factory in ardennes with burnt wood cladding
Coldefy revisits the archetypal workshop with a burnt wood cladding

 

 

pairing burnt wood with glass, concrete, and aluminum 

 

Coldefy chose to build the primary structure in wood, both for the factory’s carbon footprint and the material’s renewable quality. Complementing the wooden framework sourced from Ardennes’ Douglas Fir is a concrete floor slab and glass facades designed with dark-tinted aluminum joinery and burnt-wood cladding, held together by a timber frame. Originating from a traditional 18th-century Japanese technique for making wood rot- and fire-proof, UV-resistant, and maintenance-free, this burnt wood boasts exceptional strength with a lifespan of over 80 years. The material was also chosen for its aesthetic appeal, ranging from light gray to deep blacks with bluish highlights. The roof, meanwhile, is clad in black steel cladding, a shade reminiscent of burnt wood.

coldefy envelops double-sloped hermès factory in ardennes with burnt wood cladding
the project is located in the industrial zone of Ardennes, France

 

 

E4C2-certified bioclimatic design by coldefy

 

Like Hermès, the Maroquinerie de la Sormonne blends into its environment with simplicity, discretion, and high standards. It takes advantage of the site’s many assets: a generous biodiversity, a skyline, views over farmland, and remarkable landscape features. Committed to preserving ecosystems, Hermès and Coldefy worked with environmental experts to safeguard the habitat of the forty or so species of birds and amphibians found near the building. The many trees on site, including several old oaks, now create a plant corridor, enabling species to migrate throughout the plot. Local orchards were also planted to accelerate the development of biodiversity and harmonize the expansive landscape design. 

coldefy envelops double-sloped hermès factory in ardennes with burnt wood cladding
Maroquinerie de la Sormonne blends into its environment with simplicity and discretion

 

 

Together, these features have allowed the Maroquinerie de la Sormonne to earn E4C2 certification standards. Additional steps included selecting the factory’s topographical position to limit the site’s environmental impact, creating water recovery meadows and ditches for phyto-purification, using low-carbon materials such as timber, and installing 1,900 sqm of solar panels on the roof, a geothermal heating and air-conditioning system, and high-performance stone-wool insulation, which all contribute to the building’s environmental performance. The electricity produced is partially consumed by the building, notably by the ventilation and lighting systems. The excess is exported to the national grid. The factory is supplied with 100% renewable energy annually, as required by the E4 label.

coldefy envelops double-sloped hermès factory in ardennes with burnt wood cladding
blending softness and sobriety into the design

coldefy-hermes-designboom-full-3

coldefy envelops double-sloped hermès factory in ardennes with burnt wood cladding
this is Hermès’ second leather goods factory

coldefy envelops double-sloped hermès factory in ardennes with burnt wood cladding
night-time view

coldefy-hermes-designboom-full-4

 

1/5
1
 
1
 
1
 
1
 
1
 

project info:

 

name: Maroquinerie de la Sormonne

location: Ardennes, France

architect: Coldefy | @coldefy.fr 

sustainability: Zefco

structure and facade: VP green

landscape: Vogt

MEP: Espace-temps

civil engineer: ATEVE

acoustics engineer: Lamoureux

economist: AXIO

kitchen design: Behal – Patrice Legrand

construction management: TDA

cerficiation: E4C2 (Energy Positive and Carbon Reduction)

total area: 5,700 sqm

completion year: 2019

delivery date: December 2022 

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom
happening now! AXOR makes individual luxury a reality in the bathroom, and reveals its citterio C collection by antonio citterio.

architecture in france (613)

carbon neutrality? (149)

coldefy (7)

Hermès (76)

passive houses (20)

wood and timber architecture and design (935)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5