the sculptural timber facade of collins and turner's barangaroo house integrates edible plants
 

the sculptural timber facade of collins and turner's barangaroo house integrates edible plants

sited at the southwest extent of the barangaroo precinct of sydney, australia, the barangaroo house is the outcome of a design excellence competition and marks the southern entry point to one of the largest urban regeneration projects in sydney for a generation. the fundamental design strategy of collins and turner was the result of two crucial responses to the site and brief — the urban response of a building ‘in-the-round’, and the holistic integration of planting, both edible and ornamental. the competition brief had called for the design of a free-standing three story building to suit the future needs of a major restaurant and bar venue. the form — curved in plan — creates a free-flowing exterior urban layer around the building on the street level. with this decision, collins and turner encourages pedestrian movement while elongating the waterside balconies encircling the upper levels of the building.

collins turner barangaroo
images by rory gardiner
 and richard glover

 

 

in the early investigations of the project’s design phase, collins and turner sought to propose a building with a strong visual identity which spoke to the nature of the program as well as the unique qualities of the site. frameless glazing opens to the north and west on ground level, extending the waterfront promenade into the ground level bar venue. on the upper levels, operable fine framed glazing transforms the entire level into a series of outdoor terraces. the terraces are enveloped by a raised planter box, integrated into the circumference of the curved plan, creating a continuous growing area for both ornamental as well as edible plants which are used in the restaurants food offering.

collins turner barangaroo

 

 

externally, the building is identified by its sculptural timber façade which curves in three dimensions. the unique façade system makes use of concentric timber dowels which are individually steam bent into shape. the dowels were further charred to create a rich dark tone with low maintenance needs. the finishing technique recalls the primeval act of burning wood — an essential part of the cooking process, referencing the restaurant program. the ambition of the project was the design of a welcoming, timeless, structure that over time will become a much loved icon of the city.

collins turner barangaroo collins turner barangaroo collins turner barangaroo collins turner barangaroo collins turner barangaroo

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    482,803 subscribers
    - see sample
    - see sample
    privacy policy