pops of color breathe new life into 1960s abandoned brutalist building

pops of color breathe new life into 1960s abandoned brutalist building

Daniel Azerrad Architects renews abandoned brutalist building


Daniel Azerrad Architects undertakes the renovation of an educational complex in a district north of Ashdod’s port in Israel. The project involves repurposing a largely abandoned secondary school building, originally designed by the architect Itzhak Perelshtein, into a Technological Center. In addressing the 1960s brutalist structure, the design strategy seeks to add a respectful and distinctive new historical layer. Each floor is distinctly colored—green at the entrance, violet on the first floor, and yellow on the second—with the handrails guiding through these hues.
The redesign incorporates several innovative features: the interior facade uses a UGLASS-profile glazed skin to enclose open hallways, creating a porch for shaded access. The exterior skin comprises two layers: an HPL skin with a gradient from white to warm yellows to red, and a concrete brise soleil providing depth and dynamic interaction with sunlight.

pops of color breathe new life into 1960s abandoned brutalist building
all images by Amit Geron

 

 

the renovation functionally enhances The Tech Center in Israel

 
This center aims to support advanced education through laboratories, workshops, classrooms, offices, and a multi-purpose room, all promoting research in fields like biotechnology, robotics, and sustainable energy. The reconfiguration by Daniel Azerrad Architects includes relocating the hallway to the south facade, shielding the laboratories from the extreme heat, and allowing them to face the central space. This hallway also serves as an intermediate space for students. Classrooms and laboratories on the north side benefit from soft natural light and are fully glazed. The central atrium houses a multi-purpose room, represented by a red Danpal-skinned box that contrasts sharply with the grey concrete, symbolizing technology amid the raw aesthetic of imperfection. The Israel-based office includes new functional additions to the layout. Vertical circulation via elevator towers and bomb shelters is positioned discreetly on the building’s north side, while new emergency stairs are at the entrance. The landscape design leverages existing trees to create shaded areas with benches, connecting exterior spaces to the access porch through thoughtful flooring choices. Select vegetation in the green spaces under the trees further enhances the environment, blending the structure with its natural surroundings.

pops of color breathe new life into 1960s abandoned brutalist building
each floor is distinctly colored

pops of color breathe new life into 1960s abandoned brutalist building
new emergency stairs are placed at the entrance

pops of color breathe new life into 1960s abandoned brutalist building
a concrete brise soleil provides depth and dynamic interaction with sunlight

pops of color breathe new life into 1960s abandoned brutalist building
vertical circulation is positioned on the building’s north side

pops of color breathe new life into 1960s abandoned brutalist building
a red Danpal-skinned box contrasts sharply with the grey concrete

pops of color breathe new life into 1960s abandoned brutalist building
classrooms and laboratories on the north side benefit from soft natural light

color-1960s-brutalist-building-israel-daniel-azerrad-architects-designboom-1800-01

the central atrium houses a multi-purpose room

 

 

 

1/4
Daniel Azerrad Architects incorporates new functional elements to the layout
Daniel Azerrad Architects incorporates new functional elements to the layout
the interior facade uses a UGLASS-profile glazed skin
the interior facade uses a UGLASS-profile glazed skin
the design strategy seeks to add a respectful and distinctive new historical layer
the design strategy seeks to add a respectful and distinctive new historical layer
existing trees create shaded areas with benches
existing trees create shaded areas with benches

project info:

 

name: The Technological Center – Ashdod
architect: Daniel Azerrad Architects | @daniel_azerrad_arq
location: Ashdod, Israel 
photographer: Amit Geron | @amitgeronphotographer

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: thomai tsimpou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! sky-frame’s ‘my point of view’ film presents david montalba’s surf-inspired architecture in malibu, using their expansive glass doors for uninterrupted ocean views – see the whole video on designboom! 

architecture in israel (110)

brutalist architecture (40)

renovation architecture and design (789)

school architecture and design (699)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

X
5