studio505 expands school in singapore with colorful rainbow-like extension studio505 expands school in singapore with colorful rainbow-like extension
apr 04, 2016

studio505 expands school in singapore with colorful rainbow-like extension

studio505 expands school in singapore with colorful rainbow-like extension
all images courtesy of studio505

 

 

 

this colorful building in singapore forms a vibrant extension to an existing primary school. designed by australian architecture firm studio505 in collaboration with local practice LT&T architects, the scheme is articulated around a large internalized valley — open to the elements, but oriented away from the surrounding residential streets. the rainbow-like façades are created through the application of emulsion paint on profiled precast concrete spandrels, used in tandem with colored aluminum shading shelves.

colorful-nanyang-primary-school-extension-studio505-lt&t-architects-singapore-designboom-02
the scheme is articulated around a large internalized valley

 

 

 

part of the previously existing campus had been reserved for demolition as it no longer provided a modern teaching environment. the previous buildings, particularly the large kindergarten, had not been designed in accordance with the site’s natural sloping topography. instead they were located parallel to the street and perpendicular to the direction of the slope, creating a barrier.

colorful-nanyang-primary-school-extension-studio505-lt&t-architects-singapore-designboom-02
a landscaped staircase provides access to classrooms, while doubling as a small amphitheater

 

 

 

behind this building, the steep slopes were exposed or bridged over, creating unusable and unsightly pockets of space that were difficult to integrate into the plan. ‘these unusable spaces between the former large scale buildings, out of proportion and character with a child’s world, created the starting point of our thinking for the new design,’ explain the architects. ‘very quickly it became clear that the new concept will have to be centered on a generous, open and usable communal space that draws advantages from the site’s inherent topography.’

colorful-nanyang-primary-school-extension-studio505-lt&t-architects-singapore-designboom-02
the valley’s landscape gesture is modeled on the underlying contours of the site

 

 

 

studio505 proposed aligning the new volumes parallel to the direction of the hilltop slope and perpendicular to passing street, creating a large inviting central valley. this void serves as both the entry to the site and its main orientation device, drawing the visitor up the slope, through the heart of the school, and into a large open courtyard. at its center, a landscaped staircase provides access to classrooms, while doubling as a small amphitheater for outdoor group activities. the valley’s landscape gesture is modeled on the underlying contours of the site, yet is countered by the verticality of the stair and the bold yellow columns supporting the overhead bridges that connect the scheme’s parallel wings.

colorful-nanyang-primary-school-extension-studio505-lt&t-architects-singapore-designboom-02
a new kindergarten and indoor sports facility are integrated into the gorge — flanking it on either side

 

 

 

the new kindergarten and indoor sports facilities are integrated into the gorge — flanking it on either side. meanwhile, a covered outdoor play area is created via a large, two-storey indent into the valley’s side wall. external circulation routes are orientated towards the communal void, while large suspended shelves provide shading and protection against wind and rain.

colorful-nanyang-primary-school-extension-studio505-lt&t-architects-singapore-designboom-02
overhead bridges connect the scheme’s parallel wings

 

 

 

all classrooms face away from the central valley to the quieter residential areas. in contrast to the colorful exterior, the interior is typically calm in appearance with white walls and ceilings. ‘the classroom door is the only internal colored element, leading children out into the rich and dream-like external world of seemingly endless colored horizontal stripes and pathways of life,’ concludes studio505.

colorful-nanyang-primary-school-extension-studio505-lt&t-architects-singapore-designboom-02
external circulation routes are orientated towards the communal void

colorful-nanyang-primary-school-extension-studio505-lt&t-architects-singapore-designboom-02
greenery has been integrated throughout the plan

colorful-nanyang-primary-school-extension-studio505-lt&t-architects-singapore-designboom-02
the extension is oriented away from the surrounding residential streets

 

 

project info:

 

completed: march, 2015
client: ministry of education, singapore & nanyang primary school
design architect: studio505
local executive architect: LT&T architects
structural engineer: ECAS-EJ consultants pte ltd
mechanical & electrical engineer: william ng consultants pte ltd
landscape consultant: cicada pte ltd
project manager: PM link pte ltd
quantity surveyor: OTN building cost consultants pte ltd
builder: guan ho construction co. pte ltd

  • project info:

    completed: march, 2015
    client: ministry of education, singapore & nanyang primary school
    design architect: studio505
    local executive architect: LT&T architects
    structural engineer: ECAS-EJ consultants pte ltd
    mechanical & electrical engineer: william ng consultants pte ltd
    landscape consultant: cicada pte ltd
    project manager: PM link pte ltd
    quantity surveyor: OTN building cost consultants pte ltd
    builder: guan ho construction co. pte ltd

    유서연 says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news