conan house: a toy building with slide by moon hoon
 
conan house: a toy building with slide by moon hoon
aug 02, 2013

conan house: a toy building with slide by moon hoon

conan house: a toy building with slide by moon hoon
image © moon hoon

 

 

 

complete with an internal red slide, ‘conan house’ which translates to ‘toy house’ is located in the popular holiday destination bang-dong, south korea. this playful home by south-korean architect moon hoon, was designed with the client’s inner child in mind. a box-like exterior form, the interior is broken up with small floors, that flow off the spiral staircase and internal void. this central core also functions as an exhibition space with the railing used as a display case for the owner’s toy collection. an avid collector of miniature robots and figures, they feature throughout the house. the jagged floor levels follow the staircase all the way up to the attic, where there is a small red slide that traverses down the void – adding to this building’s sense of fun. the compact house offers a feeling of vertical depth through the subtraction of this central space. a place for movement, play and exhibition, the other key rooms; living, kitchen and bedrooms are attached to this main central feature. windows are placed in the middle of each wall, filtering streams of light into the interior rooms. the sculptural house sits on an irregular plot of land, unhindered by its neighbors, it opens out to beautiful views across the lake and surrounding mountains.

 

 

conan house: a toy building with slide by moon hoon
‘conan house’ is a playful, sculptural object on an irregular plot of land
image © moon hoon

 

 

"/
exterior view of the building’s elevation
image © moon hoon

 

 

"/
details of the building’s exterior form
image © moon hoon

 

 

"/
‘conan house’ view showing exterior facade with windows in the middle of the wall to filter large amounts of light through
image © moon hoon

 

 

"/
view showing the interior library
image © moon hoon

 

 

"/
the jagged floor levels follow the staircase all the way up to the attic
image © moon hoon

 

 

"/
the spiral staircase’s railing doubles as a display feature for the owner’s collection of toys and robots
image © moon hoon

 

 

"/
the staircase winds up through the middle of the building
image © moon hoon

 

 

"/
all the rooms are situated directly off from the main internal staircase
image © moon hoon

 

 

"/
‘conan house’ features a playful red slide
image © moon hoon

 

 

"/
‘conan house’ features a red slide that traverses down the floor levels
image © moon hoon

 

 

"/
view from the top of the house looking down through the internal void
image © moon hoon

 

 

"/
view looking up the internal void, which adds a sense of vertical depth to the small house
image © moon hoon

 

 

project info:

 

architect: moon hoon
location: daejeon yusung-gu bang-dong 176, south korea
site area: 261.6㎡
floor area: 45.8㎡
total floor area: 105.3㎡
building to land ratio: 20%
floor area ratio: 36.72%
building scope: 2f, 1b
structure: reinforced concrete, wood
client: gun young lee

 

 

  • There goes the neighborhood.
    I want to live next door so I can come over and play.
    Can’t wait for the designboom visit to Moon Hoon office.

    Dan

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,101 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine