concrete and brick interplay on multi-layered residence's geometric facade by rahul pudale

concrete and brick interplay on multi-layered residence's geometric facade by rahul pudale

Rahul Pudale Design takes over ANKLE RESIDENCE in Belagavi

 

Rahul Pudale Design’s Ankle Residence accommodates three families across three floors, each floor tailored to one of the three brothers’ households. The design balances individual identities with a sense of family unity, creating a cohesive living environment.

 

The residence stands on a corner plot in Belagavi with minimal greenery and leverages this positioning to create an engaging facade. The facade integrates concrete boxes seamlessly against weathered brick walls, creating a fusion of materials and forms. The extended terraces connect living spaces across different floors, promoting interaction and a sense of community.

 

The architectural design features a blend of rough textures and clean lines, resulting in a dynamic and visually captivating aesthetic. The structure takes advantage of its setting by offsetting on the west side, encouraging nature to thrive within its boundaries. Planter boxes integrated into terraces and balconies bring greenery into the living areas, providing residents with opportunities to cultivate plants and create evolving living tapestries.

 

Staggered board-marked concrete boxes emerge from the exposed brick walls, adding an artistic dimension to the residence. These sculptural elements guide the viewer’s gaze along the facade, providing rhythm and movement. The boxes add depth and interest while ensuring the facade remains compelling from all perspectives.

concrete and brick interplay on multi-layered residence's geometric facade by rahul pudale
all images by Atik Bheda

 

 

sculptural concrete and brick boxes shape the facade

 

The residence by Rahul Pudale Design features interior walls with exposed concrete accents, mirroring the exterior design and fostering a visual connection between inside and outside. The exposed concrete offers a modern industrial aesthetic that contrasts the smooth white walls and warm wood furniture. Stone flooring introduces rustic elegance with earthy tones and subtle variations, while cement tiles offer a modern twist with geometric patterns.

 

The residence’s full-height windows seamlessly merge the interior with the exterior, allowing natural light and ventilation. These expansive openings enhance the living experience by providing a harmonious connection with the outside world.

 

Concrete boxes play a key role in the architectural language of the residence, serving practical functions within the interior spaces such as creating terraces, balconies, wardrobes, and restrooms. The incorporation of these elements optimizes space and contributes to a contemporary living experience.

 

The cohesive facade wraps around the building’s corners, creating a unified visual experience that reinforces the building’s identity and presence in the urban landscape. This unification guides the eye along a smooth line, emphasizing the residence’s elegant silhouette and distinguishing it from surrounding structures.

concrete and brick interplay on multi-layered residence's geometric facade by rahul pudale
the corner plot location allows for an engaging facade that combines concrete boxes and weathered brick walls

concrete and brick interplay on multi-layered residence's geometric facade by rahul pudale
the Ankle Residence accommodates three families, offering a tailored floor for each brother’s household

concrete and brick interplay on multi-layered residence's geometric facade by rahul pudale
extended terraces connect living spaces across floors, fostering interaction and community

concrete and brick interplay on multi-layered residence's geometric facade by rahul pudale
the design blends rough textures with clean lines, creating a dynamic aesthetic

concrete and brick interplay on multi-layered residence's geometric facade by rahul pudale
planter boxes on terraces and balconies infuse greenery into the residence

ankle-residence-rahul-pudale-design-india-designboom-1800-2

staggered concrete boxes emerge from exposed brick walls, guiding the viewer’s gaze

concrete and brick interplay on multi-layered residence's geometric facade by rahul pudale
the modern industrial aesthetic of the exposed concrete contrasts the smooth white walls and wooden furniture

concrete and brick interplay on multi-layered residence's geometric facade by rahul pudale
interior walls feature exposed concrete accents, reflecting the exterior design

ankle-residence-rahul-pudale-design-india-designboom-1800-3

stone flooring introduces rustic elegance with earthy tones and variations

 

1/4
cement tiles provide a modern twist with geometric patterns
cement tiles provide a modern twist with geometric patterns
1
 
1
 
1
 

project info:

 

name: ANKLE RESIDENCE

architect: Rahul Pudale Design | @rahul_pudale

location: Belagavi, India

photography: Atik Bheda | @atikbheda

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

architecture in india (316)

brick architecture (311)

concrete architecture and design (704)

residential architecture and interiors (3862)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5