concrete gables make up summerhouse lagno by tham & videgard
images © Åke E:son lindman

 

 

 

stockholm-based firm tham & videgard have shared images of summerhouse lågno with us. in situ cast concrete volumes hearken to a boathouse typology characterized by a span of transverse gabled roofs. the pleated effect creates a sequence of varied room heights and open the possibility for a completely open living area. despite a relatively shallow room depth, the site’s waterfront views are invited into the white-and-ash interiors with a continuous band of glazing. sea and sky additionally enter the space with walls of sliding doors along smaller, north-facing rooms, and operable skylights from smaller pitched ceiling spaces. this is an architecture informed by the material palette of its context, with a weight and color that connects the form to the archipelagic granite bedrock that embraces it.

concrete gabled summerhouse lagno by tham & videgard
the main volume connects to a smaller space that houses the sauna
images © Åke E:son lindman

concrete gabled summerhouse lagno by tham & videgard
sliding doors open the living space to the bay
images © Åke E:son lindman

concrete gabled summerhouse lagno by tham & videgard
interiors are light filled
images © Åke E:son lindman

concrete gabled summerhouse lagno by tham & videgard
kitchen and dining spaces are smartly composed within the gabled form
images © Åke E:son lindman

concrete gabled summerhouse lagno by tham & videgard
the in situ cast concrete is met with warm ash cladding
images © Åke E:son lindman

concrete gabled summerhouse lagno by tham & videgard
tham & videgard unveil summerhouse lagno
images © Åke E:son lindman

concrete gabled summerhouse lagno by tham & videgard
the home articulates a clear line on the site
images © Åke E:son lindman

concrete gabled summerhouse lagno by tham & videgard
the home enjoys waterfront views
images © Åke E:son lindman

concrete gabled summerhouse lagno by tham & videgard
board-marked concrete adds a tectonic richness to the facade
images © Åke E:son lindman

 

 

 

project info:

 

architects: tham & videgård arkitekter
team: bolle tham and martin videgård (chief architects)
anna jacobson (project architect)
interior: tham & videgård arkitekter
landscape design: tham & videgård arkitekter
structural engineer: sweco, mathias karlsson
address: undisclosed
client: private
built area: 140 m2
project: 2010
completion: 2012