concrete residence in latvia unfolds two distinct volumes with dynamic cantilevers

concrete residence in latvia unfolds two distinct volumes with dynamic cantilevers

The House in Jurmala by Chado responds to the natural context

 

Nestled amidst a grove of ancient pines, The House in Jurmala by architectural studio Chado effortlessly responds to the surrounding landscape and Latvian climate. Facing southward, its facade embraces the views, while the rugged texture of concrete walls forms a unique composition. The formation of a planted patio cuts through the structure separating the private sleeping zones from the common living spaces. The building unfolds two volumes, each boasting a distinct height and purpose. The lower part hosts the children’s and guests’ rooms, while the upper volume reveals a large living room, dining area, kitchen, and master bedroom.

concrete residence in latvia unfolds two distinct volumes with dynamic cantilevers
all images by Alvis Rozenbergs

 

 

design composes an interplay of concrete forms and volumes

 

Within the heart of the house, the central public area exudes an intriguing contrast to the monumental volumes of the private spaces. Here, the console roofing boldly extends, creating dynamic cantilevers. As an elegant focal point, a vertical fireplace tube provides the area with a sense of verticality and warmth. The design team at Chado composes an interplay of forms and volumes developing a harmonious design narrative, where the concrete embraces the landscape responding to the natural context.

concrete residence in latvia unfolds two distinct volumes with dynamic cantilevers
the structure is nestled amidst a grove of ancient pines in Jurmala

concrete residence in latvia unfolds two distinct volumes with dynamic cantilevers
the architecture effortlessly responds to the surrounding landscape

concrete residence in latvia unfolds two distinct volumes with dynamic cantilevers
the rugged texture of concrete walls forms a unique composition

concrete residence in latvia unfolds two distinct volumes with dynamic cantilevers
the formation of a planted patio cuts through the concrete structure

concrete residence in latvia unfolds two distinct volumes with dynamic cantilevers
the concrete embraces the landscape responding to the natural context

concrete residence in latvia unfolds two distinct volumes with dynamic cantilevers
the glazed atrium separates the private sleeping zones from the common living spaces

house-in-jurmala-chado-designboom-1800-2

concrete residence in latvia unfolds two distinct volumes with dynamic cantilevers
a vertical fireplace tube stands as an elegant focal point of the interior

house-in-jurmala-chado-designboom-1800-3

 

project info:

 

name: The House in Jurmala
designer: Chado | @__chado__

design team: Evgeny Zadorozhniy, Carolina Sholokhov, Marina Mosiyachenko, Ekaterina Ivashchenko

structural engineer: Vladimir Belash

adaptation of project: BIROJS T22

location: Jurmala, Latvia

photography: Alvis Rozenbergs | @alchsh

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! sky-frame’s ‘my point of view’ film presents david montalba’s surf-inspired architecture in malibu, using their expansive glass doors for uninterrupted ocean views – see the whole video on designboom! 

architecture in latvia (19)

concrete architecture and design (719)

residential architecture and interiors (3963)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

X
5