cor & asociados: music hall and house in algueña
 
cor & asociados: music hall and house in algueña
nov 02, 2011

cor & asociados: music hall and house in algueña

‘music hall and house in algueña’ by cor & asociados, algueña, alicante, spain all images courtesy of cor & asociados image © david frutos

spanish practice cor & asociados has recently completed ‘music hall and house in algueña’, a venue for the musical and cultural activities of the small village of algueña in the alicante county of spain. an extensive schedule of activities will occur at the site and called for a large usable area with a limited budget. retired since the 1980s, an original building intended for the guardia civil’s quarter has been rehabilitated with the implementation of a park and open-air auditorium to complete the complex. positioned to the west of the village, the green buffer between the entities contains a garden with jacarandas producing a gathering space for inhabitants within the urban fabric.

cor & asociados: music hall and house in algueña entry elevation of the addition responds to the cliffs beyondimage © david frutos

the existing U-shaped structure is squared with an additional volume generating an open air internal courtyard for rehearsals and events. visitors may circulate through the central plaza to access the new multipurpose hall capable of accommodating 230 seats as needed. the space may host diverse functions including concerts and holiday festivals with storage facilities. devoid of windows, the rectangular form is clad with pearly iridescent ceramic panels which change in color and illumination in varied lighting and cloud conditions, creating a subtly dynamic element in the landscape. the low-profile and simple proportions evoke a similar character to the area’s industrial remnants while the retention of the adjacent landmark strengthens the community’s roots. artists were chosen to paint colorful murals into the historical door jambs and lintels adding a dynamic accent to the blanched exterior.

cor & asociados: music hall and house in algueña view of center from the villageimage © david frutos

cor & asociados: music hall and house in algueña iridescent facade responds to changing lighting and cloud conditionsimage © david frutos

cor & asociados: music hall and house in algueña side elevationimage © david frutos

cor & asociados: music hall and house in algueña transition between old and new buildingsimage © david frutos

cor & asociados: music hall and house in algueña transparent connection between original structure and additionimage © david frutos

cor & asociados: music hall and house in algueña stairway borders an interior courtyardimage © david frutos

cor & asociados: music hall and house in algueña courtyardimage © david frutos

cor & asociados: music hall and house in algueña entrance to courtyard from multipurpose hallimage © david frutos

cor & asociados: music hall and house in algueña segmented acoustical panels gradually arc towards the center of the hallimage © david frutos

cor & asociados: music hall and house in algueña elevated platform for stageimage © david frutos

cor & asociados: music hall and house in algueña entrance to courtyard from original buildingimage © david frutos

cor & asociados: music hall and house in algueñaoriginal edifice with murals painted into the door jambs and lintels image © david frutos

cor & asociados: music hall and house in algueña restored edificeimage © david frutos

cor & asociados: music hall and house in algueña iridescent facade of the multipurpose hall at sunsetimage © david frutos

cor & asociados: music hall and house in algueña facade in different lighting conditionsimages © david frutos

cor & asociados: music hall and house in algueña constructionimages © david frutos

cor & asociados: music hall and house in algueña painting of muralsimages © david frutos

cor & asociados: music hall and house in algueña vicinity map

cor & asociados: music hall and house in algueña context map

cor & asociados: music hall and house in algueña floor plan / level 0

cor & asociados: music hall and house in algueña floor plan / level 1

cor & asociados: music hall and house in algueña section

cor & asociados: music hall and house in algueña section

cor & asociados: music hall and house in algueña model

cor & asociados: music hall and house in algueña rendering of auditorium with seating

project info:

office + design team: cor & asociados. miguel rodenas + jesús olivares client: town council of algueña status: built type: public building site: algueña, alicante, spain. 38º 20’ 24.00” n 1º 00’ 28.06” w area: 715 m2 budget: 776.885 EU photography: david frutos

  • Magnificent —
    Salutations to the very good architects!

    wwwillem
  • It’s great the work between the budget and the result. I think it’s interesting the work of these people about the glitter, the sparkle, the gloss… in his web they say “the ceramic: pearly and iridescent”

    alsaka
  • Un proceso delicioso.
    Me encantó formar parte de vuestro equipo.

    Luisa Martí
  • Enhorabuena por un magnífico trabajo. Toda la documentación previa al edificio es igualmente exquisita. Qué bien terminado está.

    Fernando
  • love the siding

    dbkii
  • magnificent!

    harrimii

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,369 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine