india-based studio CORE architecture was commissioned to develop a headquarters for local company EBIL and set an energy-efficient building, which would combine the high-end technological part of the project with an architectural vision highlighting the green design. to meet these requirements and, at the same time, think of the users of the building — the employees — CORE has proposed a raw concrete structure as a base for an internal lush tropical garden.


the central tropical green hillock connects the two office blocks with meandering landscaped spaces and through a slender bridge which also goes towards the elevator shaft

 

 

‘we believe that only designing for energy efficiency is not enough,’ explains the CORE team. ‘how does one ensure that the users adapt to the design? here we experimented with the psychology of the users.’ the elevator shaft is taken far from the work areas and the access travels through senior management works spaces — this discourages the users to use the elevator and instead, prefer the tropical hillock connecting all the spaces.

 

 

the building is divided functionally into two parts — both of them are roughly oriented east-west, with long façades exposed on the north and south sides. the east and west sides are left with very small or no openings, so as to block the horizontal sun in the morning and evening. all the light necessary for office working is derived from the north and south faces which completely open out and can, during the summer, derive only diffused light.


as it ages, nature starts to become the building

 

 

the wedge-shaped space between the two buildings is conceptualized as a valley between two rock outcrops — a hillock teeming with life and greenery. this also adds freshness to the spaces, creates a microclimate, and reduces the ambient temperature in the building. also this central space is interspersed with common activities, like the gymnasium and the meeting room, to create a dynamic space instead of a mere visual spectacle.


the slender columns rise to receive the leaf like wings of the glass roof support

 


architects believe that a work place needs to be an institution and not only a commercial space

 

 


wooden screen louvers can control amount of light entering in the work spaces

 


exposed concrete is used in conjunction with aerated concrete block walls on the inside to create a ventilated cavity reducing the heat transfer to inside spaces on east and west sides

 


the architects intended to create a timeless piece of architecture that would sustain time and space

 


the concrete apron drops to veil private functions and service

 

 


exploded isometric showing language of the builtform

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: maria erman | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news