correia-ragazzi-arquitectos-sothebys-real-estate-headquarters-carvoeiro-algarve-portugal-designboom-01

 

in portugal, correia/ragazzi arquitectos has renovated a structure in the algarve town of carvoeiro to host sotheby’s real estate headquarters. in order to accommodate the new program, the existing building — photographed here by fernando guerra — was completely transformed, with internal walls removed and structural elements reinforced.

correia-ragazzi-arquitectos-sothebys-real-estate-headquarters-carvoeiro-algarve-portugal-designboom-02
all images by fernando guerra

 

 

as the building had undergone alterations and modifications in recent years, correia/ragazzi sought to restore the scheme to its original appearance. the architects also added a decorative cornice, a feature common to other structures in the region. guests enter the sotheby’s HQ at ground level, where public access leads visitors into a double-height hall with a distinctive white sculptural staircase.

correia-ragazzi-arquitectos-sothebys-real-estate-headquarters-carvoeiro-algarve-portugal-designboom-02
a double-height hall includes a white sculptural staircase

 

 

directly above, on the upper floor, a skylight not only provides daylight and a greater sense of space, but also recalls the design of many of the region’s traditional buildings. at the rear of the property, a new volume finished with the same materials as the existent building, contains a small kitchen, again illuminated via a skylight from above. for both structures, the design team employed traditional building techniques and sourced local materials in order to establish a coherent relationship between old and new.

correia-ragazzi-arquitectos-sothebys-real-estate-headquarters-carvoeiro-algarve-portugal-designboom-02
the ground level is partially illuminated via a skylight

correia-ragazzi-arquitectos-sothebys-real-estate-headquarters-carvoeiro-algarve-portugal-designboom-02
white walls and fixtures have been used throughout the design

correia-ragazzi-arquitectos-sothebys-real-estate-headquarters-carvoeiro-algarve-portugal-designboom-02
the existing building’s internal walls were removed and structural elements reinforced

correia-ragazzi-arquitectos-sothebys-real-estate-headquarters-carvoeiro-algarve-portugal-designboom-02
the design team employed traditional building techniques and sourced local materials

correia-ragazzi-arquitectos-sothebys-real-estate-headquarters-carvoeiro-algarve-portugal-designboom-02
a new volume finished with the same materials contains a small kitchen

correia-ragazzi-arquitectos-sothebys-real-estate-headquarters-carvoeiro-algarve-portugal-designboom-02
the architects added a decorative cornice, a feature common to other structures in the region

correia-ragazzi-arquitectos-sothebys-real-estate-headquarters-carvoeiro-algarve-portugal-designboom-02
the new volume is located towards the corner of the plot

correia-ragazzi-arquitectos-sothebys-real-estate-headquarters-carvoeiro-algarve-portugal-designboom-02
the renovated structure is located in the algarve town of carvoeiro

 

 

project info:

 

name: sotheby’s
location: carvoeiro, portugal
site area: 150 sqm
construction area: 255 sqm
promoter: sotheby’s real estate
architecture: correia/ragazzi arquitectos
collaborators: francisco tavares ascensão, juliano ribas silva, rita breda
structure and foundation engineering: ALCEPI engenharia
hydraulic engineering: ALCEPI engenharia
technical facilities engineering: lusoclima
electrical engineering: acácio cerqueira gabinete de projectos
project dates: 2014-2016
photography: FG+SG — últimas reportagens

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save