coryn kempster and julia kamrozik’s ‘sky house’ project is a holiday home set in ontario, canada and consists of two volumes stacked one on top of the another. the lower volume nestles into the landscape so that it is barely visible as one first approaches the house. the upper volume rests atop the lower one and above a concrete pier to form both a bridge and a cantilever. this massing strategy allows for increased access and permeability of the site and emphasizes the charged relationship between the building and the ground.


the ‘sky house’ project is a holiday home set in ontario, canada
image by doublespace photography

 

 

canadian designers coryn kempster and julia kamrozik place the living spaces on the upper volume, opening up towards the lake, while the lower volume is more enclosed and houses bedrooms. responding to the need for accessibility for guests with disabilities, as well as thinking in the clients’ ability to use the building far into the future, a study/bedroom and accessible bathroom are provided on the main level. the roof of the lower bar becomes a terrace allowing elevated views and a direct connection to the living spaces.


the lower volume nestles into the landscape so that it is barely visible as one first approaches the house

 

 

the factory-inspired skylights are rotated to admit north light without heat gain while orienting the solar panels due south so the house can generate all of its own power. the combination of vertical skylights and a fully glazed south-facing facade result in a generously daylit interior. a covered walkway shades the main wall of glass from summer sun while admitting lower winter sun to passively heat the dark-dyed concrete floor.


this massing strategy allows for increased access and permeability of the site

 

 

coryn kempster and julia kamrozik use simple, low-maintenance, long-life materials on the facade, including a reflective standing seam metal roof and a lapped heat-treated  wood cladding, while the interior is lined with formaldehyde-free plywood. playful elements are placed throughout from a glazed brick socle for the wood stove, to scattered colorful coat-hooks and a custom undercroft swing-bench.


simple, low-maintenance, long-life materials on the facade, including lapped heat-treated  wood cladding


the living spaces on the upper volume, opening up towards the lake

 
the factory-inspired skylights are rotated to admit north light without heat gain


site plan


upper level plan

     
lower level plan


section

 

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news