cosgriff house by christopher polly architect
 
cosgriff house by christopher polly architect
may 04, 2013

cosgriff house by christopher polly architect

‘cosgriff house’ by christopher polly architect 

image © brett boardman photography 

 

 

a home in australia is given an subtle and transformative renovation by sydney-based architect christopher polly. the project retains its

original envelope as part of its environmental, economic and planning values while a substantial lower ground living volume is sensitively

inserted beneath the original fabric of the home. as the site tends towards the rear, the glazed addition extrudes the existing geometries of

the brick structure and creates a visually light extension that continues wall alignments, gutter levels and enclosing wall heights. the faceted

form is optimized to allow generous daylight to pervade the space and at once posits a interpreted mirror of the extant vernacular tectonic

palette and geometry. 

 

 

 

cosgriff house by christopher polly architectextrapolation of wall alignments, wall heights and attachment of new work to the original dwelling

image © brett boardman photography 

 

 

cosgriff house by christopher polly architectexterior rear view

image © brett boardman photography 

 

 

cosgriff house by christopher polly architectexisting geometries extended and subverted to present an interpreted mirrored slice of the original vernacular form 

image © brett boardman photography 

 

 

the roof in particular reframes the home’s relationship to the tree-filled context, with its folds allowing access to north light and easterly views.

the majority of the project is carefully crafted within the retained masonry and hipped roof envelope. vaulted ceilings and skylights carved

within the original roof form expand interior volumes. an airy plan permits a generous stair void that expands to the lower level below, and

upwards to views of the sky. utilities located deep within the semi-subterranean rear of the lower ground enable direct connection of the

living space to the garden and jacaranda tree, while the re-worked ground floor above adds a bathroom, main bedroom and adaptable

bedroom or study area. fenestration placement improves natural light access and promotes passive ventilation, assisted by ceiling fans and

a roof venting system, using stack effect to exhaust trapped heat out of the original roof space.

 

 

cosgriff house by christopher polly architect(left) connections of rear spaces to the outside at night, (right) exterior detail view to the lower ground interior

image © brett boardman photography 

 

 

cosgriff house by christopher polly architect(left): view up to the ceiling forms at the base of the stair

(right): glimpse of connections to the living area below and garden setting and jacaranda beyond

image © brett boardman photography 

 

 

cosgriff house by christopher polly architect(left): folded ceiling arrangement and spatial relationships to the lower level below and upwards to sky and tree views

(right): vaulted ceilings to skylights expand volumes for access to light & sky within the middle of the ground floor

image © brett boardman photography 

 

 

cosgriff house by christopher polly architect(left): lower ground living room view towards the kitchen and semi-subterranean utilities at the rear

image © brett boardman photography 

 

 

cosgriff house by christopher polly architectkitchen interior

image © brett boardman photography

 

 

cosgriff house by christopher polly architectsingular expansive living space and connection to the garden and large jacaranda

image © brett boardman photography 

 

 

cosgriff house by christopher polly architect(left): stair hall view towards the rear

(right): upper level bathroom view

image © brett boardman photography 

 

 

cosgriff house by christopher polly architectfolded roof beyond the original dwelling incorporating a sole fire-rated northern window along the boundary

image © brett boardman photography 

 

 

cosgriff house by christopher polly architectdegrees of privacy offered by external retractable and adjustable venetian blinds

image © brett boardman photography 

 

 

 

cosgriff house by christopher polly architect

cosgriff house by christopher polly architectfloor plan / level 0

 

 

cosgriff house by christopher polly architectfloor plan / level -1

 

 

cosgriff house by christopher polly architectsection

 

 

cosgriff house by christopher polly architectsections

 

 

cosgriff house by christopher polly architectelevations

 

 

cosgriff house by christopher polly architectelevations

 

 

project info: 

 

 

location: annandale, sydney, australiaarchitect: christopher polly structural engineer: sda structureshydraulic engineer: acor consultantsbuilder: r.g.gregson constructionsland size: 370 sqmfloor area: 167 sqmcompletion: december 2012

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication.see more project submissions from our readers here.

  • really fantastic simple elev, section.
    i love it

    but i wonder why don’t u cut the rest ground?
    bcs of law?

    nkyb
  • Hi,
    it is too bad, we don’t see the kichen very well.
    Do you have any other photos ?
    JLM

    JLM Diffusion
  • Beautiful piece of work. I would have liked to have seen the street facade and floor plan.

    Ron Smith

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,196 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine