vegetarian cottage by cousins & cousins expands victorian home in london
 
vegetarian cottage by cousins & cousins expands victorian home in london
dec 19, 2014

vegetarian cottage by cousins & cousins expands victorian home in london

vegetarian cottage by cousins & cousins expands victorian home in london
photo © jack hobhouse
all images courtesy of cousins & cousins

 

 

 

the ‘vegetarian cottage’ is a former four-bedroom house had been outgrown by the family, but rather than look for a new home, the owners decided to radically alter their existing property. architects cousins & cousins took the brief for an extra bedroom, and extended it to create an entirely different space that would enhance how the residents interact with one another.

cousins cousins vegetarian cottage victorian home london designboom
the dining room
photo © jack hobhouse

cousins cousins vegetarian cottage victorian home london designboom
the glazed wall of the dining area has been created by removing brick
photo © jack hobhouse

cousins cousins vegetarian cottage victorian home london designboom
the boundary between interior and exterior has been blurred
photo © jack hobhouse

 

 

 

the addition has been placed on the second floor and the ground floor kitchen and dining area have been combined to form a single open-plan space. a large frameless window has been incorporated at the lower level, which creates a focal point for the building and blurs the boundaries between the interior and exterior.

cousins cousins vegetarian cottage victorian home london designboom
photo © jack hobhouse

cousins cousins vegetarian cottage victorian home london designboom
photo © jack hobhouse

 

 

 

the extension reuses many elements from the original framework: bricks from the demolition process have been retained, bathroom windows have been relocated to the bedroom, and even the kitchen cupboards have been incorporated into the dining area. the architects believe that they have stayed true to the history of east london, as neighboring structures in the area were also traditionally built using local materials.

cousins cousins vegetarian cottage victorian home london designboom
bricks from the demolition process have been retained
photo © jack hobhouse

 

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here. 

  • I do respect the effort that has gone into this and it does appear to be work of reasonably good quality,
    but this is an unremarkable domestic extension project; it doesn’t have a place amongst the other articles here.

    TG
  • I think the glass wall should have a white frame as the style doesn’t seem to fit the rest of the Victorian feel of the house. And perhaps there should be a patio leading from the rear glass area to the garden.

    Nerrad
  • yes, most excellent. never been to eastlondon, it’s right up my alley. If ever in the high altitude of noreaster NV this is the work I’m looking for to rework apiece of this country I’m living in.

    Gerrit Bowden

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,020 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine