cozy house by FORM / kouichi kimura architects has cantilevered front
images by yoshihiro asada

 

 

 

the ‘cozy house’ by FORM/kouichi kimura architects is a private residence in shigu, japan. honest in form, the residence is set on a small site on a narrow road where all the neighboring houses is compact and close together. the discreet, cool grey façade contrasts with the furnished interiors, the same timber can be seen on the feature wall, the table and various surfaces giving the overall space texture and softer tones against the simple material palette. the upper cantilevered structure acts as a shelter for the parking garage and entering into the home, the bedroom and child’s room is immediately located in the hallway. greeted by a center staircase, the light from the second floor passes down, making the lower level bright and rhythmical. the designers wanted to enrich and utilize all the available floor area- a common theme in japanese architecture, thus, the protruded front was added so that the maximum volume can be achieved for the use of the living room, dining, kitchen and bathroom on the second floor. as for the ceiling, they vary in height, enhancing visual expansion meanwhile the openings and windows enables generous amount of natural light to pass through the space. 

cozy house form architects designboom
image © yoshihiro asada

cozy house form architects designboom
the house is based in a compact, narrow residential street
image © yoshihiro asada

cozy house form architects designboom
image © yoshihiro asada

cozy house form architects designboom
stairway connecting the upper and lower floor
image © yoshihiro asada

cozy house form architects designboom
image © yoshihiro asada

cozy house form architects designboom
lounge area and various window openings 
image © yoshihiro asada

cozy house form architects designboom
concrete surface matches the color of the sofa
image © yoshihiro asada

cozy house form architects designboom
kitchen and dining area
image © yoshihiro asada

cozy house form architects designboom
dining area with view of the lounge
image © yoshihiro asada