CRAB studio finalizes abedian school of architecture CRAB studio finalizes abedian school of architecture
jan 13, 2014

CRAB studio finalizes abedian school of architecture

CRAB studio finalizes abedian school of architecture
photo by rix ryan photography
all images © CRAB studio

 

 

 

located in queensland, australia, bond university’s ‘abedian school of architecture‘ has been completed by CRAB studio, a competition winning design by the renowned london-based practice. the environmentally sustainable scheme protects against the region’s hot climate, establishing a comfortable and ambient building which encourages its occupants to interact, debate and socialize.


the environmentally sustainable scheme protects against the region’s hot climate
photo by peter bennetts

 

 

 

set across three levels, a central avenue cuts through the plan, gently rising to subtly echo the topography of the site’s surroundings. from this street the faculty’s studios and communal zones spread out onto a terraced deck – which itself melts into a hillside garden. the broad internal path then dives beneath the quiet study strip and continues past a series of concrete ‘scoops’. these structure defining areas are used for casual meetings in addition to the university’s various crit sessions.


sun-shading across the northern façade avoids glare and over-heating
photo by peter bennetts

 

 

 

again using their experience as teachers of architecture, sir peter cook and gavin robotham placed an emphasis on the non-curricula events that take place inside the building. a clear system and layout, interspersed with deliberate idiosyncrasies, such as the scoops, allows for a sense of theater and intrigue, while bright and colorful furniture add a sense of theater and vitality. the result is a dynamic and functional scheme, where the school’s occupants can readily identify with the nature of their activity, both individually and collectively.


vertical columns support an overhanging roof protecting the design from direct sunlight
photo by peter bennetts

 

 

 

the building’s orientation reduces the exposure of the north, east and west facing walls and windows, where each opening is sheltered and protected from the region’s strong and direct sunlight. the fan-like roofs take advantage of the scheme’s east-west axis, bringing natural light into the heart of the design, while the climate controlled envelope includes sun-shading across its northern façade in order to avoid glare and over-heating.


a central avenue cuts through the plan, gently rising to subtly echo the topography of the site’s surroundings
photos by peter bennetts

 

 

 

main circulation areas act as thermal buffers, encouraging the natural movement of air along the length of the building, and simultaneously reducing the need for mechanical air conditioning. additionally, the concrete structure’s thermal mass absorbs heat during the day, returning the warmth to the school environment during the evening and at night when the surroundings are generally cooler.


structure defining concrete scoops are used for casual meetings in addition to the university’s various crit sessions
photos by peter bennetts


the school’s occupants can readily identify with the nature of their activity, both individually and collectively
photos by peter bennetts


circulation areas act as thermal buffers, encouraging the natural movement of air
photos by peter bennetts


brightly lit communal area at ground floor level
photo by peter bennetts


‘abedian school of architecture’ illuminated at night
photo by rix ryan photography

 

 

project info:

 

client: bond university
type: educational
location: queensland, australia
budget: $16,200,000 AUD
area:  2,500 sqm (26,910 sqf)
primary team: sir peter cook and gavin robotham, mark bagguley, jenna al-ali, ting-na chen, lorene faure, yang yu, tim culverhouse
general contractor and project management: ADCO, gold coast
structural and environmental engineers: arup, brisbane
completed: november, 2013

  • Wouldn’t this building have some serious problems with sound?

    Marvin says:
  • Marvin here is completely correct, the building has massive echo problems, not to mention the students and teachers can see into each others’ workspaces with ease, thus preventing any privacy, with the exception of the few offices at the front. Furthermore, this building is NOT sustainable, as it was deemed ‘too expensive’ and impractical after the neighbouring building (the School of Sustainable Development) presented issues with cooling and heating offices and classrooms easily, so the most sustainable thing in the School of Architecture is the tap fittings and toilet facilities.

    Reply to Marvin says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news