ski center's black metal skin contrasts the white alpine landscape of tarvisio

ski center's black metal skin contrasts the white alpine landscape of tarvisio

studio beltrame builds a Cross-Country-skiing Center in italy

 

Studio Beltrame constructs a cross-country-skiing center and referee lookout among the Alps of Tarvisio, Italy, fusing the two-story structure with the picturesque snowy setting. Designed for the EYOF (European Youth Olympic Festival), the architecture settles between the ski tracks and the forest. Given the large program and preexisting construction of a garage for the snowcat vehicles, the building plan is developed to produce a minimal impact on the surrounding natural landscape.

 

The lower level of the facility composes a semi-sunken volume and applies the same stone cladding on the concrete frame integrating the construction into the existing parking space. The upper level wraps the timber form in black metal skin blending with the tree bark while contrasting the white backdrop. The latter hosts the jurors for the cross-country ski competition, with the back of the structure standing in direct contact with the ski slope.

ski center's black metal skin contrasts the white alpine landscape of tarvisio
all images courtesy of studio beltrame unless stated otherwise

 

 

THE interior arrangement splits into two levels

 

The cross-country-skiing center’s program by Tarvisio-based architecture firm Studio Beltrame distributes the internal arrangement into two levels. On the top floor, the jury room used during the winter sports competitions sets up a large glazed corner providing unobstructed views of the ski slopes. Wooden textures adorn the interior with a light-colored palette decorating the meeting and presentation spaces, and zones dedicated to ceremonies and events. The upper volume serves as a versatile and multi-functional zone and enjoys panoramic views of the alpine scenery and hills. The lower level accommodates practical amenities and services such as all-year-open public toilets for the ski slopes’ visitors.

ski center's black metal skin contrasts the white alpine landscape of tarvisio
ski center's black metal skin contrasts the white alpine landscape of tarvisio

ski center's black metal skin contrasts the white alpine landscape of tarvisio

cross-country-skiing-centre-studio-beltrame-designboom-1800-2

ski center's black metal skin contrasts the white alpine landscape of tarvisio
the lower semi-sunken level applies the same stone cladding as the existing parking space

ski center's black metal skin contrasts the white alpine landscape of tarvisio
the top volume wraps in black metal skin blending with the tree bark and contrasting the white backdrop

cross-country-skiing-centre-studio-beltrame-designboom-1800-3

ski center's black metal skin contrasts the white alpine landscape of tarvisio
the back of the top floor is directly connected to the ski slope

ski center's black metal skin contrasts the white alpine landscape of tarvisio
drone image by Elias Spaliviero

 

1/4
cross-country skiing center blends with the surrounding alpine landscape
cross-country skiing center blends with the surrounding alpine landscape
an unobstructed view of the slopes is one of the main design guides
an unobstructed view of the slopes is one of the main design guides
a glazed corner provides open views from the jury room
a glazed corner provides open views from the jury room
east (top) and west (bottom) elevations
east (top) and west (bottom) elevations

project info:

 

name: The CCC – Cross-Country skiing Center
designer: studio beltrame | @beltrame.studio
design team: Claudio Beltrame, Luca Beltrame, Saba Nabavi Tafreshi, Roberto Santori

engineering: Gianpaolo Anselmi, Bertolutti Valentina, Rosario Di Maggio, Alessandro Martinschitz, Federica Ronchese process manager: Claudio Degano, Regione FVG

location: Tarvisio, Italy

photography: studio beltrame

drone photography: Elias Spaliviero

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: christina vergopoulou | designboom

KEEP UP WITH OUR DAILY AND WEEKLY NEWSLETTERS
suscribe on designboom
- see sample
- see sample
suscribe on designboom

happening now! sky-frame’s ‘my point of view’ film presents david montalba’s surf-inspired architecture in malibu, using their expansive glass doors for uninterrupted ocean views – see the whole video on designboom! 

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

X
5