C+S architects installs suspended red walkway at the venice architecture biennale

 

 

 

at the 2016 venice architecture biennale, italian studio C+S architects has installed an elevated red walkway within the corderie of the historic arsenale. the installation, titled ‘aequilibrium’, combines a suspended passerelle with a cork carpet printed with a selection of projects. these schemes form part of C+S’ ‘eduCARE’ body of research, which comprises a series of unconventionally redesigned nodes that form part of the city sprawl.

C+S-architects-suspended-red-walkway-eduCARE-venice-architecture-biennale-designboom-02
the structure wraps around one of the original brick columns

 

 

 

the architects say that the structure — which wraps around one of the building’s original brick columns — seeks to convey a sense of ‘equilibrium’, where opposing forces remain balanced. the installation creates a sense of stability around the column, providing a infinite pathway with ever-changing viewpoints for visitors to experience. constructed without the need for vertical reinforcement, small steel pieces have been welded together to form a single self-supporting component.

C+S-architects-suspended-red-walkway-eduCARE-venice-architecture-biennale-designboom-02
the elevated red walkway is titled ‘aequilibrium’

 

 

 

as the studio specialize in designing school buildings, the installation takes on other significant meanings: its knotted appearance reflects the way the design teams seeks to tie together all the resources at their disposal, proposing a more balanced model with which to fight inequality; while its playful nature creates a social space for interaction — much like a successful school design. the structure also features an inviting entrance, mimicking the welcoming entrance to an educational institution. finally, the colorway is seen as a vibrant and joyful point of reference, a gesture symbolic of the architects’ urban work in the public realm.

C+S-architects-suspended-red-walkway-eduCARE-venice-architecture-biennale-designboom-02
steel pieces have been welded together to form a single self-supporting component

 

 

aequilibrium
video courtesy of C+S architects

C+S-architects-suspended-red-walkway-eduCARE-venice-architecture-biennale-designboom-02
ever-changing viewpoints are provided for visitors

C+S-architects-suspended-red-walkway-eduCARE-venice-architecture-biennale-designboom-02
the installation creates a sense of stability around the centrally positioned column

C+S-architects-suspended-red-walkway-eduCARE-venice-architecture-biennale-designboom-02
the installation has been constructed without the need for vertical reinforcement

C+S-architects-suspended-red-walkway-eduCARE-venice-architecture-biennale-designboom-02
a cork carpet is printed with a selection of projects

C+S-architects-suspended-red-walkway-eduCARE-venice-architecture-biennale-designboom-02
the design’s playful nature creates a social space for interaction

C+S-architects-suspended-red-walkway-eduCARE-venice-architecture-biennale-designboom-02
the project forms part of C+S’ ‘eduCARE’ body of research

C+S-architects-suspended-red-walkway-eduCARE-venice-architecture-biennale-designboom-02
the installation remains on view at the biennale until november 27, 2016

 

 

 

project info:

 

architects and art directors: carlo cappai, maria alessandra segantini (C+S architects)
responsible architects: matteo benigna, diego collini
collaborators: matteo cecchi, mara mior, diana smiljkovic
structural and health and safety engineering, site supervision: 
alessandro bonaventura, sandro favero, luigi ranzato, F&M ingegneria
location: 
corderie dell’arsenale, venice, italy

 


metal structure: strutture metalliche s.r.l.
, montaggi industriali s.r.l.
, archetti rx s.r.l., studio fontana
wood structure: luciano longato & C s.n.c
cork floors: granorte, portugal

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save