house liebmann by daffonchio + associates architects in south africa
all images courtesy of daffonchio + associates architects

 

 

 

daffonchio + associates architects have designed the ‘house liebmann’ on a countryside estate near magaliesburg, a small town near johannesburg, south africa. the residence’s various building volumes are comprised of heavy walls and light roofs composed of overturned trusses, angled precisely according to sun angles. an indoor-outdoor public gathering and entertainment area faces toward a long pool, while bedrooms are set back for increased privacy. the dwelling is closely connected with its immediate landscape, and also provides clear views toward distant mountains.

daffonchio associates architects house liebmann designboom

 the living room opens onto an outdoor deck and long pool

 

 

 

multiple small structures are dispersed across the site, but are connected visually by a direct walkway. the path serves as a spine for the property, and is distinguished by evenly spaced steel frames.

 

the roof structure incorporates passive solar louvers, to permit winter sun penetration and shade the interior space during the summer. additionally, clerestory windows give the impression that the upper structure is floating, and create a light, tranquil feel for the living area. glass doors open to produce a space which is well connected with the external landscape.

daffonchio associates architects house liebmann designboom

one direct path connects the distant ends of the site

daffonchio associates architects house liebmann designboom

steel frames are evenly spaced along the site’s path

daffonchio associates architects house liebmann designboom

behind the building, the path jumps to be aligned with the main living area

daffonchio associates architects house liebmann designboom

the residence is comprised of separated building volumes

daffonchio associates architects house liebmann designboom

daffonchio associates architects house liebmann designboom

the dwelling is closely connected with its immediate landscape, and also provides clear views toward distant mountains