located in irus, israel, this house designed by dan and hila israelevitz architects is composed of a structure that references the plot’s location—the highest hill in the neighborhood. contrived for a couple and three grown-up children, the scenery includes uninterrupted views of the mediterranean and the entire gush dan area. therefore, the house was designed for it to open up to the views, resulting in an external sitting area that is a continuation of the internal space; and beyond that, the swimming pool following the structure’s contour lines.

dan hilda israelevitz architects house irus israel designboom
the house is located on the highest hill at the irus neighborhood in israel

 

 

 

an additional architectural concept that characterizes dan and hila israelevitz architects is present — a design that is partially concealed, while the house is revealed while walking into the space. the façade has more to it that what meets the eye; the wooden grillwork covers up what’s behind and what it’s used for, and the main entrance door is embedded into the vertical wooden grill that covers the whole structure. narrow rectangular windows characterize the first floor, up to the western face, which is totally open to the view.

dan hilda israelevitz architects house irus israel designboom
narrow rectangular windows characterize the first floor

 

 

 

the prominent internal/external relations of the house are expressed by pulling the roof beyond the structure’s contour, creating shade in the sitting area. an analysis of the sun’s rays during the day determined the angles of the round light openings in the concrete ceiling that serve as a built pergola. each one of the openings is at a different angle, in order to maximize the shading in the pool area. the house’s geometry is regular, while the architectural concept of tempting the guest entering the house was achieved by the openings in the structure’s pergola, whose sizes vary. by reflex, the guest is attracted to the upper object, noting the varying openings that provide a clue to whatever follows.

dan hilda israelevitz architects house irus israel designboom
an analysis of the sun’s rays during the day determined the angles of the round light openings

dan hilda israelevitz architects house irus israel designboom
the openings in the concrete ceiling also work as a pergola

dan hilda israelevitz architects house irus israel designboom

perforated ceiling 

dan hilda israelevitz architects house irus israel designboom
each one of the openings is at a different angle, in order to maximize the shading in the pool area

dan hilda israelevitz architects house irus israel designboom
shades

dan hilda israelevitz architects house irus israel designboom
skylight illuminating the interiors

dan hilda israelevitz architects house irus israel designboom
the main characteristic of the ground floor is a large open space


kitchen, dining table and living room are part of the living area

dan hilda israelevitz architects house irus israel designboom
a 1.5 meters wide console staircase connects the two storeys

 

 

project info:

 

project name: a house in irus
architects: dan and hila israelevitz architects
location: irus neighborhood , israel
plot area: 500 sqm
built area: 360 sqm

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: juliana neira | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news