dana oberson architects completes contemporary stone villa in neve ilan, israel

dana oberson architects completes contemporary stone villa in neve ilan, israel

contemporary stone villa in israel: a call for coexistence 

 

israeli-based dana oberson architects studio has recently completed the ‘contemporary stone villa’, a new project in neve ilan, israel. the two-story house is built on a gentle slope overlooking the neve ilan forest, the lowland, and the mediterranean sea on the horizon to the west.

 

originally a cooperative kibbutz, the plot of the villa borders the arab town of abu ghosh where remains of historic biblical settlements have been discovered. ‘the house sits on the edge of the two towns, arab and jewish, and as such, it creates a border that has a statement that should respect the place, the neighbors, and which calls for coexistence,’ says architect dana oberson. 

dana oberson architects completes contemporary stone villa in neve ilan, israel
natural unrefined stone on the facade is inspired by the local agricultural terraces | all images © amit geron

 

 

creating balance and integration with historical context

 

the entrance façade is composed of a single level that blends in the view and reflects balance and integration into the environment. ‘the choice of material came from observing the unrefined stone that builds the agricultural terraces of neve ilan,‘ explains oberson.

 

we loved how the layers of history are evident in the stone. we wanted to tell a story of identity and context through a structure in which this stone is a significant part. these unrefined stone slabs flow from the outside into the interior spaces of the house and connect them’.  you can view more of the architect’s projects here

dana oberson architects stone contemporary villa calls for coexistence at the borders of abu gosh neve ilan israel 11
a light and soft glass foyer acts as a double space within the villa

 

positioned between two volumes of stone, a light and soft glass foyer produces a double space and reveals a dramatic view of the terraces and the forest. on the top floor of the glass foyer, an internal bridge connects the master bedroom to other spaces within that same floor. 

 

complementing the transparent entrance to the house is a selection of materials that are exposed and rough. brutal concrete ceilings; brushed and burnt-looking oak cladding in the kitchen and foyers; natural iron in the staircase, the living room library, and the local unrefined stone. moreover, a black basalt floor connects the interior to the exterior, another local material that was mined, piled up, and given a new interpretation as the floor of the house. 

dana oberson architects completes contemporary stone villa in neve ilan, israel
a concrete bridge connects the master bedroom to other spaces within the same floor

 

 

blending with the terraces, the horizon, and the sky

 

the contemporary stone villa in israel is completed with an outdoor terrace and an infinity pool that blends with the agricultural terraces, the horizon, and the sky. ‘in developing the landscape, it was important for us to avoid fences and railings to assimilate in the landscape. due to the house location, at the edge, we thought it could act as a seam rather than a dividing border,’  comments oberson.

 

this challenge was repeated in the design of the railings between the two levels of the house. ‘unlike a continuous railing that connects two points and creates a boundary, we designed a railing from random-looking flat iron pillars, which serve as a basis for the growth of climbing plants and thus integrate maximally with the landscape’.

dana oberson architects stone contemporary villa calls for coexistence at the borders of abu gosh neve ilan israel 3
staircase with natural black iron

dana oberson architects stone contemporary villa calls for coexistence at the borders of abu gosh neve ilan israel 4
the kitchen extends to open views of the hillside landscape and garden patio

 

dana-oberson-architects-stone-contemporary-villa-israel-designboom-full-2

unrefined stone slabs flow from the outside into the interior spaces and connect them

dana oberson architects completes contemporary stone villa in neve ilan, israel
brushed and burnt-looking oak clads the kitchen

dana oberson architects stone contemporary villa calls for coexistence at the borders of abu gosh neve ilan israel 10
outdoor terrace and infinity pool that blends with the agricultural terraces, horizon, and sky

dana oberson architects completes contemporary stone villa in neve ilan, israel
evening view of the infinity pool from the outdoor terrace

 

 

 

project info:

 

name: contemporary stone villa
designers: dana oberson, oded livyatan, ofra goldberg

landscape architect: mohr-avidan

lighting consultant: tzach cohen
furniture: the box
kitchen: samgal
art curator: hila nevo
photography: amit geron

location: neve ilan, israel 

 

 

designboom has received this project from our DIY submissions feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lea zeitoun | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

ARCHITECTURE IN ISRAEL (91)

DBINSTAGRAM (1678)

RESIDENTIAL ARCHITECTURE AND INTERIORS (2337)

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

designboom will always be there for you

milan, new york, beijing, tokyo,  since 1999
X
5