daniel libeskind: ko-bogen düsseldorf under construction
image © archimation

 

 

 

the new six-story development ‘kö-bogen’ by studio daniel libeskind is currently under construction and set to be completed this year. a combined destination for shopping, walking and working, the 432,300 square-foot office and retail center is located in düsseldorf – on the edge between an urban area and surrounding park landscape. a large green roof and pedestrian walkway connect the site with shadowplatz and the centrally located park, hofgarten. the project aims to blend natural and built elements, permeated cuts in the exterior form become inhabited with green spaces. the facade features contrasting geometric shapes as flowing curves are juxtaposed by sharp angular edges. the mixed-use center is built over two city blocks and is connected by an overhead two-story bridge with roof terraces. open courtyards between the two blocks further merge the building with the landscape and also provide generous daylight to the interior spaces.

 

 

daniel libeskind: ko-bogen dusseldorf under construction
rendering of the mixed-used development ‘kö-bogen’ which is currently under construction
image © archimation

 

 

"/
the new development is built over two city blocks, connected by an overhead two-story bridge with roof terraces
image © archimation

 

 

"/
the six-story development is a combined destination for shopping, walking and working
image © archimation

 

 

"/
daniel libeskind: ko-bogen under construction
image © archimation

 

 

"/
the facade features contrasting geometric shapes, blending natural and built elements
image © archimation

 

 

"/
model of ‘kö-bogen’ by studio daniel libeskind
image © SDL

 

 

"/
model showing the permeated green cuts in the exterior form
image © SDL

 

 

"/
rendering showing an overview of the site
image © archimation

 

 

daniel libeskind: ko-bogen dusseldorf under construction

 

 

project info:

 

building area: 40,165 sq.m (base design) 13,547 sq.m (underground parking ) 38,097 sq.m (alternative design)
completed: 2013
client: die developer
structural engineer: nai nagaraj ingenieure
mechanical/electrical: winter ingenieure
civil engineer: ingenieurbüro wendt
façade: murphy facade studio + infacon
cost control general contractor: zechbau gmbh
buildings physics: graner + partner | ingenieure
facade consultant: murphy facade studio + infacon