daniel valle architects V-shapes publisher's headquarters building in south korea
 
daniel valle architects V-shapes publisher's headquarters building in south korea
jan 08, 2016

daniel valle architects V-shapes publisher's headquarters building in south korea

daniel valle architects V-shapes publisher’s headquarters building in south korea
(above) the building combines book storage and working spaces
all images courtesy of daniel valle architects

 

 

 

designed by madrid-based daniel valle architects and located in south korea, the ‘kyomunsa’ publisher’s new headquarters in paju book city is a hybrid building that combines book storage with working spaces. the project takes the opportunity to propose a common container capable of absorbing both programs. consequently, the building is thought as a sequence of correlative sections constructed along an eighty-meter long structure. the first section is a rectangular, one floor, six by eleven meters shape –ideal for storing books. the last one in a three floor, pitched roof, fifteen by seven meters –a section that resembles a living or working typology. the sequence of sections along the project morphs smoothly between the first and last one.

daniel valle architects kyomunsa office storage building designboom
the structure is made of concrete

 

 

 

the second step for daniel valle architects was to place the new structure on the location. as the site has a forty-five-meter squared shape –half the size of the building’s length- the structure had to twist itself in order to fit transforming itself from a rectangle to a V-shape. this operation allowed the possibility to relate exterior and interior spaces as the roof of the storage sections meets the same level as the floor of the sections containing the office program.

daniel valle architects kyomunsa office storage building designboom
the V-shape structure creates asymmetrical corridors

daniel valle architects kyomunsa office storage building designboom
wood rooftop terrace

daniel valle architects kyomunsa office storage building designboom
a spiral staircase gives access to the premises

daniel valle architects kyomunsa office storage building designboom
interior of the offices

daniel valle architects kyomunsa office storage building designboom
concept diagram 

daniel valle architects kyomunsa office storage building designboom
model

daniel valle architects kyomunsa office storage building designboom
process models 

daniel valle architects kyomunsa office storage building designboom
section 

daniel valle architects kyomunsa office storage building designboom
ground level plan

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: juliana neira | designboom

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,240 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine