vietnamese practice DANstudio has designed a dwelling in hanoi that features tree-filled balconies suspended above the street below. as with many new residences in vietnam, the main structure of ‘TH house’ was already complete, however a great deal of work was still required before the buyer could move in. as the home’s original design compromised natural daylight and ventilation, the architects began by altering the building’s interior configuration.

DANstudio TH house
all images by quang dam

 

 

to create more vertical connections between storeys, DANstudio reworked the floorplates to include two internal ‘tubes’ that bring ventilation and light deep inside the property. the new configuration also means that residents have more freedom to interact physically through these open spaces. meanwhile, the consistent use of a monochrome tile, which runs between floors, helps establish a visual continuity.

DANstudio TH house
the tree-filled ‘balconies’ are suspended above the street below

 

 

the dwelling is located in close proximity to a noisy railway line, while its front elevation receives direct heat from the midday sun. in order to counteract these factors, the architects developed a system of aluminum screens with protruding ledges that contain small trees and other greenery. other recently completed projects in vietnam include a yoga studio clad with curved yin-yang tiles and a quirky house with asymmetrical windows.

DANstudio TH house
the architects significantly altered the building’s interior configuration

DANstudio TH house
primary living accommodation is found at ground level

DANstudio TH house
the consistent use of a monochrome tile ensures a visual continuity

DANstudio TH house
elements of greenery are also found within the house

DANstudio suspends tree-filled 'balconies' from the façade of a private house in hanoi
the reading room can be configured in a variety of different ways

DANstudio TH house
an aluminum screen shields the building from direct sunlight

DANstudio TH house
the dwelling is located in close proximity to a noisy railway line

 

 

 

project info:

 

architecture firm: DANstudio
lead architects: duc nguyen, phung minh nguyet

location: hanoi, vietnam

completed: 2017

area: 77 sqm / 829 sqf

mechanical engineer: thang nguyen
project manager: duc nguyen, thang nguyen
photography: quang dam

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save