DAS lab builds the lost villa boutique hotel on the banks of the yellow river in china
 

DAS lab builds the lost villa boutique hotel on the banks of the yellow river in china

positioned on the banks of the yellow river in dawan village, china, DAS lab has completed the ‘lost villa’ boutique hotel complex. rather than impose a striking landmark on the site, the project draws from local architecture to create a series of buildings that blend into the landscape, balancing the man-made with the natural environment.  

DAS lab builds the lost villa boutique hotel on the banks of the yellow river in china designboom

all images © su shengliang/schran studio 

 

 

the hotel is made up of 15 rooms, each of which is injected with a specific characteristic in addition to framed views of the yellow river on one side, or the forest on the other. by creating different room types, DAS lab has tried to experiment with various models, scales and materials to explore the relationship between human and nature.

DAS lab builds the lost villa boutique hotel on the banks of the yellow river in china designboom

 

 

in reference to local houses, the hotel is designed with flat roofs, terraces, external courtyards and deep reed-topped eaves to encourage outdoor activities within the shaded gallery space. the design team utilized a special treatment of cement mortar on the exterior walls to recreate the texture of rammed earth from local architecture, so the buildings will look beautifully ‘old’ after being exposed to wind and rain.

DAS lab builds the lost villa boutique hotel on the banks of the yellow river in china designboom

 

 

dawan village is located in the east longitude of 105.19 and the north latitude of 37.50. the lowest temperature in winter reaches minus 20°C, therefore, apart from the large floor-to-ceiling windows facing the landscape, the other façades have few openings. by doing this, DAS lab re-examines the relationship between openings, light and space to create welcoming yet private apartments.

DAS lab builds the lost villa boutique hotel on the banks of the yellow river in china designboom

 

 

light plays a key role in the interiors of the hotel. with the pared-back use of color and decoration, the visual display of light and shadow takes center stage as it changes throughout the day. this can be seen especially in the covered gallery spaces, as the shadow of the reed cladding creates beautiful patterns on the external walls.

DAS lab builds the lost villa boutique hotel on the banks of the yellow river in china designboom

 

 

inside, the living, dining and kitchen areas are open-plan yet still provide an intimate atmosphere due to the limited windows. outdoor space is also a key element of the design with accessible rooftops and terraces affording guests to dine or relax outside. overall, DAS lab has created a very humble architecture that provides a warm and welcoming hotel stay.

DAS lab builds the lost villa boutique hotel on the banks of the yellow river in china designboom

DAS lab builds the lost villa boutique hotel on the banks of the yellow river in china designboom

DAS lab builds the lost villa boutique hotel on the banks of the yellow river in china designboom

DAS lab builds the lost villa boutique hotel on the banks of the yellow river in china designboom

DAS lab builds the lost villa boutique hotel on the banks of the yellow river in china designboom

DAS lab builds the lost villa boutique hotel on the banks of the yellow river in china designboom

DAS lab builds the lost villa boutique hotel on the banks of the yellow river in china designboom

DAS lab builds the lost villa boutique hotel on the banks of the yellow river in china designboom

 

 

project info:

 

project name: lost villa boutique hotel in zhongwei, ningxia

location: shapotou district, zhongwei, ningxia, china

client: ningxia zhongwei lost villa hotel management ltd.

architecture and interior design: DAS lab

principal designer: li jingze

design team: janet, xiang guo, duan jinjin, lu zhangyu

key materials: concrete, terrazzo, wood veneer, solid board

area: 21,527.82 ft2 (2000 m2)

design period: december 2017 – april 2018

construction period: may 2018 – march 2019

photography: su shengliang/schran studio 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynne myers | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    492,661 subscribers
    - see sample
    - see sample