data architectes opens casino du lac to its surrounding landscape
 
data architectes opens casino du lac to its surrounding landscape data architectes opens casino du lac to its surrounding landscape
feb 02, 2015

data architectes opens casino du lac to its surrounding landscape

data architectes opens casino du lac to its surrounding landscape
all images courtesy of data architectes

 

 

 

casinos tend to promote the image of a reclusive world, devoid of natural light and closed in on themselves, french studio data architectes has sought to challenge this notion in the ‘casino du lac’ project. the building operates as a multi-leisure center, where gambling is not the only program, transforming the standard typology of such a place.

 

seeking to preserve and respect the surrounding landscape and identity of the site, the architects conceived a horizontal volume that incorporates natural materials. the project accommodates two main functional entities, both public facilities and other private ones that are needed for the casino’s operation. the separate activities are organized into two longitudinal masses that partly intersect and overlap one another.


view from the pedestrian walkway

 

 

the lower mass consists of a glass volume and stained concrete embedded into the gentle slope of the land. this section contains the casino’s operation facilities such as offices, equipment rooms, kitchens and reserves. a service area provides easy access for delivery vehicles and cash transport vans arriving via a road specifically used by the casino. the lower court space on the rue du lac side welcomes and guides visitors towards the entrance and up the vertical circulation to the upper level.


the building is raised on stilts to allow the continuity of the landscape

 

 

the upper unit, which contains the public facilities, partially rests on the lower level and features a delicate composition of wooden slates that bend into articulate the spaces adjacent to it; the alley, square and rue du lac. the entrance lobby serves as the central meeting point of the casino, helping to limit circulation and control pedestrian flow. the structure is surrounded by glazed windows, enclosed game rooms, dining and animation areas and is accessible from the alley via a wide walkway and from the square with a footbridge, while an elevator provides direct access to the lobby from the lower forecourt.


the facade is made using glulam douglas-fir wood

 


view showing the wooden structure intersecting with the concrete volume

 


view from the offices

 


the terraces with lake view

 


exterior passageway

 


the program is expressed using wood cladding

 


overview of the lac du der

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    491,190 subscribers
    - see sample
    - see sample