david adjaye adds light box villa to sifang art museum site in china
 
david adjaye adds light box villa to sifang art museum site in china
jan 29, 2015

david adjaye adds light box villa to sifang art museum site in china

david adjaye adds light box villa to sifang art museum site in china
image courtesy of adjaye associates 

 

 

 

located in nanjing, the china international practical exhibition of architecture (CIPEA) features a collection of built works designed by a selection of 24 chinese and international practices. masterplanned by canadian architect paul rosenau, the vast sifang art museum site has been conceived as a live architectural exhibition, showcasing work by wang shu, odile decq and steven holl.

david adjaye light box sifang art museum nanjing house designboom
the design takes the form of elongated 60 meter box, elevated above ground

 

 

 

british architect david adjaye‘s addition to the site takes the form of elongated 60 meter box, elevated above the ground and clad in a jagged mosaic of broken slate. the textured façade is punctuated by an irregular pattern of deep set windows, while a bamboo lined pathway culminates in a tall slot that forms the entrance to the villa.

david adjaye light box sifang art museum nanjing house designboom
the villa is clad in a jagged mosaic of broken slate

 

 

 

contrasting the monolithic lateral elevations, a generous amount of glazing is found at both ends of the structure. internally, a vibrant play of light is created by a series of skylights that illuminate the dramatically sculpted ceilings and walls. the ground plane contains a number of rectangular glazed openings with illuminated views beneath the building. exposed concrete is used throughout the dwelling, with bamboo flooring used in each of the five bedrooms.

david adjaye light box sifang art museum nanjing house designboom
a vibrant play of light is created by a series of skylights that illuminate the sculpted ceilings

david adjaye light box sifang art museum nanjing house designboom
exposed concrete is used throughout the design

david adjaye light box sifang art museum nanjing house designboom
see designboom’s previous coverage of the sifang art museum development here

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
508,333 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine