david chipperfield reveals modified design of stockholm's nobel center
 
david chipperfield reveals modified design of stockholm's nobel center
sep 21, 2015

david chipperfield reveals modified design of stockholm's nobel center

david chipperfield reveals modified design of stockholm’s nobel center
all images courtesy of david chipperfield architects

 

 

 

david chipperfield architects has released images of its modified design for stockholm’s nobel center. the reworked plans have been unveiled almost five months after the studio’s competition-winning design was selected in april 2015. once complete, the institution will invite visitors into the noble prize’s world of natural sciences, humanities and peace efforts, while serving as an important civic meeting place within the swedish capital.

 

the modified design integrates the nobel center even better in its urban context and establishes a lively interaction with the citizens and visitors of stockholm, explain the architects.

david chipperfield nobel center headquarters stockholm nobelhuset designboom
the reworked plans have been unveiled five months after the studio were originally chosen for the project

 

 

 

while the scheme’s fundamental concept remains the same, the complex’s size has been significantly reduced, with a clearer division into a base, middle and top floor that relates to the site’s neighboring structures. further modifications include the incorporation of more public spaces, with the creation of a south-facing terrace on the top floor and an attractive plaza positioned to the north of the building.

david chipperfield nobel center headquarters stockholm nobelhuset designboom
the auditorium has been further developed, making it highly suitable for the future award ceremonies

 

 

 

internally, the auditorium has been further developed, making it highly suitable for the future nobel prize award ceremonies as well as various kinds of public meetings. in addition, the uppermost floor, which also integrates the roof structure, now houses a publicly accessible bar. the institution is scheduled to open its doors to the public in 2018.

 

see designboom’s previous coverage of the project here.

david chipperfield nobel center headquarters stockholm nobelhuset designboom
various kinds of public meetings can take place within the large space

david chipperfield nobel center headquarters stockholm nobelhuset designboom
once complete, the institution will invite visitors to explore the organization’s work

david chipperfield nobel center headquarters stockholm nobelhuset designboom
exhibition space within the scheme

david chipperfield nobel center headquarters stockholm nobelhuset designboom
a greater emphasis has been placed on public areas of the plan

david chipperfield nobel center headquarters stockholm nobelhuset designboom
an attractive plaza is positioned to the north of the building

david chipperfield nobel center headquarters stockholm nobelhuset designboom
the institution is scheduled to open its doors to the public in 2018

  • Please note that the first two pictures are both false (compared to reality).
    Pic. 1 The annexe of the National Museum of Fine Arts has been erased.
    pic. 2 The Centre has been shrinked way too much (for obvious reasons i guess). In reality there would be no possibility to see between the small house on the right side of the street and the huge centre. Please listen to Radio Sweden: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2054&artikel=6322938 and watch the video: https://www.youtube.com/watch?v=UZ83twzuFw0 All cultural institutions including the Swedish National Heritage Board and The National Property Board of Sweden still reject this project.

    B. Lagerqvist
  • The former proposal had to be modified because the County Administrative Board (and many cultural institutions) had said no to the proposal. The case will no doubt be settled in court. The new proposal is three meters lower, but still shadows the National Museum of Fine Arts and demolishes a maritime cultural heritage; a customs house build in 1876 and two unique wooden warehousess in the inner old port of Stockholm. The scheduled time for opening has been postponed to 2019. But still no one knows when or if this project will ever be built (hopefully not !)

    B. Lagerqvist, Stockholm

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,389 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine