david chipperfield shortlisted for nobel headquarters in sweden
 
david chipperfield shortlisted for nobel headquarters in sweden
dec 02, 2013

david chipperfield shortlisted for nobel headquarters in sweden

david chipperfield shortlisted for nobel headquarters in sweden
all images © nobelhuset AB

 

 

 

david chipperfield architects is among three candidates shortlisted to develop the headquarters of the nobel foundation in stockholm, sweden. joined by proposals from local practices wingardh arkitektkontor and johan celsing arkitektkontor, the winning entry and architect will be announced in april 2014.

 

the scheme will form an important public cultural hub within the city, a meeting point where the concepts and people behind the nobel prize are presented, encouraging creativity and innovation in the spirit of the esteemed award. exhibitions, media productions and educational activities will demonstrate the background and achievements of the laureates, as well as studying how their ideas can be implemented within a contemporary context. in addition to hosting meetings and other events, the site will include a library, dining facilities and a shop. construction of the selected project is to begin in 2015, with a tentative completion date set for december 2018.

 

 

david chipperfield architects: ‘nobelhuset’

david chipperfield shortlisted for nobel headquarters in sweden
the refined and composed interior of ‘nobelhuset’

 

 

 

david chipperfield‘s proposal reduces the building’s footprint, allowing additional external space for a public park and waterside promenade. light reflects off the structure’s façade, illuminating surrounding areas. competition judges commended the entry for its dignity, commenting that ‘nobelhuset’ is a ‘well balanced’ project.

david chipperfield shortlisted for nobel headquarters in sweden
the scheme’s large auditorium

david chipperfield shortlisted for nobel headquarters in sweden
the reduced footprint of the structure allows for a riverside promenade

 

 

 

wingardh arkitektkontor: ‘a p(a)lace to enjoy’

david chipperfield shortlisted for nobel headquarters in sweden
looking across the public square towards ‘a p(a)lace to enjoy’

 

 

 

centered around a grand stairway, ‘a p(a)lace to enjoy’ by wingardh arkitektkontor features a large open entrance lobby, where a glazed façade establishes a close relationship between internal and external space. the planar nature of the design allows the structure to exist comfortably within the urban block without detracting from neighboring architecture.

david chipperfield shortlisted for nobel headquarters in sweden
a large public plaza is an important element of the design

david chipperfield shortlisted for nobel headquarters in sweden
the auditorium uses the site’s riverside location as a backdrop

 

 

 

johan celsing arkitektkontor: ‘a room and a half’

david chipperfield shortlisted for nobel headquarters in sweden
the classically proportioned elevation of ‘a room and a half’

 

 

 

‘a room and a half’ by johan celsing arkitektkontor, was praised by the jury for its materials and appearance which they feel are ‘adapted to the purposes of the building’. the proposal is a well proportioned design which has been developed to connect the surrounding urban fabric through a large public waterside promenade.

david chipperfield shortlisted for nobel headquarters in sweden
the use of timber ensures a warm and inviting auditorium space

david chipperfield shortlisted for nobel headquarters in sweden
views across the city are provided at upper levels of the proposal

david chipperfield shortlisted for nobel headquarters in sweden
johan celsing’s scheme in context

  • From ”Summary of Stage 1” by the Nobel Foundation:
    “Feasability:
    Design that takes into consideration the cultural and historical value of the site and national interests.”

    Unfortunately all three proposals will, if built, demolish a maritime heritage of cultural and historic value; a customs house built in 1876 and two unique warehouses built in 1910.
    The Customs House has great historical value as a representative of late-19th-century government and administrative buildings in general and of Stockholm’s customs services, in particular. It is a link in the chain of customs houses in Stockholm from different periods and was designed by renowned architect Axel Fredrik Nyström, who was also responsible for the old National Archives building.
    The warehouses from 1910, together with the ground cover of large paving stones, reflect efforts made in the early 20th century to improve customs’ work environment and to create better and more modern storage facilities at the harbours of Stockholm’. Today, the warehouses are unique in Stockholm, since there are no longer any similar warehouses remaining at the harbour of Stockholm.

    Stockholmer
  • @joar: Yes indeed, let’s not build anything in that city at all, ever, unless it looks exactly like what Stockholmer’s think Stockholm should look like: A turn-of the 20th century banking palace along Kungsträdgården with pilastres and balustrades or maybe, maybe 1920’s neo-classicist block à la Tengbom or Asplund. Anything else would be a sham to the tarnished soul of “the Capital of Scandinavia”. As long as you can’t see if it’s 100 years old or brand new, no problem!

    To be honest, I’m stunned that you choose to post this comment to the three most conservative proposals in the entire competition, which have all been selected because of the type of opinions you and thousands of other people in the Swedish capital seem to harbour. Have a look at the other proposals and thank the judging committee for representing YOU.

    Max
  • I understand architects want to design with the times, but seriously: stop destroying beautiful historic city-centers with foul geometric garbage. These designs are only attractive in the presentation pictures. It’s painfully obvious that architects have become dreadfully lazy since the invention of CAD.

    Stockholm was subject to demolishing en-masse during the 50’s and 60’s and all of the erected buildings are cold, uninviting, impersonal, and dirty. Why is a modern design that blends with it’s surroundings, rather than taints and takes over, so unthinkable?

    joar

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,428 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine