david chipperfield wins stockholm's nobel center competition
 
david chipperfield wins stockholm's nobel center competition
apr 09, 2014

david chipperfield wins stockholm's nobel center competition

david chipperfield wins stockholm’s nobel center competition
all images © david chipperfield architects

 

 

 

david chipperfield has won the bid to build the ‘nobel center’ along stockholm’s central waterfront, beating out a slew of other international firms for the project. the headquarters will invite people into the noble prize’s world of natural sciences, humanities and peace efforts, becoming a meeting place for curiosity and creativity. 

 

‘nobelhuset’ will be a free-standing solitaire sitting next to a public garden, with an auditorium on the top floor reflecting the virtues of the nobel institution. from the initial announcement of the shortlisted winners, david chipperfield’s proposal was further developed with particular focus on key themes: building volume, urban setting, garden, open ground floor, internal organization auditorium, form and expression, in collaboration with chris felger.

 

view david chipperfield’s full architectural proposal here.

david chipperfield nobel center designboom
view from strandvägen

 

 

 

according to the statement of the jury, the proposed building has:

 

an elegant, timeless and attractive external appearance, which according to the jury can symbolize nobel-related activities in a persuasive way. at the same time, it has a lightness and openness that are appealing. the building also features a good, clear floor structure that can allow future changes and a beautiful nobel auditorium. the slim shape and moderate footprint of the building create good opportunities for pleasant outdoor settings on all sides of the building. this will please not only visitors to the nobel center, but also those who find their way to blasieholmen to visit the nationalmuseum or to stroll through this attractive urban space.’

david chipperfield nobel center designboom
auditorium

 

 

 

the uppermost level is where the nobel auditorium is housed which is a ‘grand space’ that features large panoramic windows for maximizing daylight and offering visitors dramatic views over the city.

david chipperfield nobel center designboom
panoramic windows line the auditorium

david chipperfield nobel center designboom
the auditorium in banquet mode

david chipperfield nobel center designboom

david chipperfield nobel center designboom
view of the open ground floor

david chipperfield nobel center designboom
museum – second floor

david chipperfield nobel center designboom
garden loggia

 

 

 

the nobel center sits adjacent to a large public garden along the southern side of the site, positioned on a soft undulating topography towards the nearby quay which follows a more natural flow of form upon one’s approach to the building.

david chipperfield nobel center designboom
detail of the façade

david chipperfield nobel center designboom

 

 

 

the firm aim to begun construction is in 2015, with doors to the new noble center opening in december 2018.

david chipperfield nobel center designboom

david chipperfield nobel center designboom   

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,374 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine