dekleva gregorič arhitekti completes compact karst house in slovenia
photo by janez marolt
all images courtesy of dekleva gregorič arhitekti

 

 

 

this stone house in slovenia has been conceived as a monolithic volume, with two wooden insertions connected internally with an interim landing. completed by dekleva gregorič arhitekti, the project involves the refitting of a compact, almost windowless volume, common to the region.

 

designed for a young family, the dwelling’s ground floor operates as a semi-public space, containing living accommodation that offers sweeping vistas across the rural landscape. conversely, views from the bedrooms at the private upper storey are oriented towards the sky.

dekleva gregoric arhitekti compact karst house designboom
photo by janez marolt

 

 

 

apertures within the design frame specific viewpoints, with three large square windows oriented towards a hilltop church in italy to the west, a forest to the south and an entrance platform to the east. in renovating the traditional stony karst roof, with its texture and steep inclination, the design is executed as a contemporary concrete interpretation of the original building, infused with technological ingenuity.

dekleva gregoric arhitekti compact karst house designboom
photo by janez marolt

dekleva gregoric arhitekti compact karst house designboom
photo by janez marolt

dekleva gregoric arhitekti compact karst house designboom
photo by janez marolt

dekleva gregoric arhitekti compact karst house designboom
photo by janez marolt

dekleva gregoric arhitekti compact karst house designboom
photo by janez marolt

dekleva gregoric arhitekti compact karst house designboom
photo by janez marolt

dekleva gregoric arhitekti compact karst house designboom
photo by janez marolt

dekleva gregoric arhitekti compact karst house designboom
photo by janez marolt

dekleva gregoric arhitekti compact karst house designboom
photo by janez marolt

 

 

project info:

 

architectural office: dekleva gregorič arhitekti
project team: aljoša dekleva, tina gregorič, lea kovič, vid zabel
client: borut pertot
site area: 330 sqm
build up area: 82 sqm
net area: 92 sqm
completed: 2014
photography: janez marolt