della valle bernheimer: R house
 
della valle bernheimer: R house
aug 19, 2010

della valle bernheimer: R house

‘R-house’ by della valle bernheimer and architecture research office all images courtesy della valle bernheimer

‘R-house’ by american firm della valle bernheimer in collaboration with architecture research office (ARO), is a prototype for a residence in syracuse, new york. it was the winner of syracuse university’s ‘from the ground up’ competition. the project presents an affordable, innovative paradigm for minimal to net-zero energy consumption embodied in architecture that aims to perform in terms of cost and sustainability. wrapped within its iconic exterior are expansive, luminous spaces that require only the equivalent energy of a hair dryer for heating. this efficient plan can be tailored to meet the needs of different families and is readily adaptable as these needs change over time. designed for high economic and practical performance, ‘R-house’ strengthens the physical and social structure of the westside neighborhood.

della valle bernheimer: R house interior

della valle bernheimer: R house

della valle bernheimer: R house

della valle bernheimer: R house model

della valle bernheimer: R house

della valle bernheimer: R house

della valle bernheimer: R house

della valle bernheimer: R house construction progress of the ‘R house’

  • James:

    This project is being built on a shoestring budget, so we couldn’t do everything. Even for such a tiny amount of money the project is exceeding some of the most stringent sustainable criteria.

    Andy Bernheimer
  • ..and where is the facility to collect and filter water ??

    ..of course, you may assume that question also to be expressing enthusiasm at the over-all concept..!…it’s just that now we, as designers, need to be considering more aspects of existence than ever before…..

    james
  • I wonder about the lack of eaves and ice building up at the foundation or near the entrance…

    ywg
  • the interior looks really nice but the window frame design on the front entrance is way too complicated and unnecessary. i suggest to just make it a few panes, not 9.

    gaque
  • Very interesting project. Hope we can get to see the finished dwelling with interior layout and materials used. There is just one thing, I notice that folks generally build there houses the same distance from the street, rather than placing them on different sites on their lot/section. This house deserves to stand out from its neighbours d;-)

    Jetwax

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
507,313 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine