a former warehouse in italy becomes a home by deltastudio entitled 'elena'
 

a former warehouse in italy becomes a home by deltastudio entitled 'elena'

italian architecture practice deltastudio introduces ‘elena,’ a breezy repurposed residence surrounded by a centuries-old chestnut grove and a sweeping view over the town of caprarola. with the project, the design team works with a young couple client to revitalize a derelict agricultural warehouse. the growing family seeks new spaces — those for the family, and those more intimate for the couple. the preexisting structure, programmed for agriculture, is comprised of a rough volume articulated on two levels — a warehouse in the basement and laboratory on the upper floor. these two levels are joined by a large exterior stair open on either side. the starting point of the project is an artifact that is anything but organic, seeking an integration with its context.

deltastudio elena
all images by simone bossi

 

 

to unite landscape and architecture, deltastudio rewrites the context within which ‘elena’ is designed. the revitalization comprises the introduction of openings, closings, and new volumes. outside, the design approach becomes compositional as a metal structure wraps the house like a grid. horizontal and vertical elements frame views, define spaces, perform the functions of shading during the day and those of lighting in the evening. this element introduces a device which is as functional as it is aesthetic, rewriting prospects and relationships between solids and voids.

deltastudio elena

 

 

deltastudio’s compositional design strategy continues within the interior of ‘elena,’ with wide, minimal spaces that open outward to the landscape. the living area follows the trajectory of the sun with large, sweeping windows. the sleeping area, facing the countryside, investigates a more intimate relationship between its occupants and the natural context with a succession of smaller openings which capture and frame different details of the landscape surrounding the house. smooth, horizontal surfaces infuse in the interior with a natural continuity interrupted only by the large wooden block that separates the program. natural light enhances the sculptural materiality of the simple and bright furniture elements, a synthesis of a rediscovered harmony between architecture and context.

deltastudio elena deltastudio elena deltastudio elena deltastudio elena deltastudio elena deltastudio elena deltastudio elena deltastudio elena deltastudio elena deltastudio elena deltastudio elena deltastudio elena

 

 

project info:

 

project title: elena

architecture: deltastudio

location: caprarola, italy

completion: 2020

photography: simone bossi

have something to add? share your thoughts in our comments section below.
all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

comments policy

PRODUCT LIBRARY

a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

architecture news

×
keep up with our daily and weekly stories
506,222 subscribers
- see sample
- see sample
designboom magazine