in the wake of lushan’s 2013 earthquakes in china, open foundation has donated an atelier deshaus-designed kindergarten in the village of xinchang. surrounded by a hilly landscape, the site is a relatively small platform in the northwest, facing a mountain gap so that people can still feel a sense of seclusion. the kindergarten is conceived as a little village with a total area of 1,500sqm, where the space is divided into nine isolated cottages according to the various programs.


the courtyard pavings and the building façades adopt locally-produced shale sintering bricks
all images © su shengliang

 

 

these cottages are placed on the north, south and east sides of the site to enclose a u-shape courtyard facing west. the courtyard pavings and the building façades installed by deshaus adopt locally-produced shale sintering bricks, endowing the place with a strong sense of artificiality. hence, on the one hand, the design stands apart from the surrounding nature and on the other, it forms an inseparable ensemble with the sky, the platform, the nearby villages and the further mountain gap.


the inner courtyard is the centre of the u-shaped kindergarten

 

 

 

the manifestation of nature is controlled to be deeply related to the development and transformations of the site. the design takes into considerations of children’s mental and physical characteristics, making efforts to realize the diversity and capability of playfulness in the spatial typologies. due to the rainy climate, the kindergarten’s unit buildings and the main entrance are connected by a circuitous veranda, adapting the level difference of the site.


the main entrance courtyard


Major activity room


the main entrance features ramp covered by a light steel roof overhead


the space is divided into nine isolated cottages according to the various programs


the corridor connects the little cottages


the inner courtyard overlooks the surrounding mountainous landscape


southern yard


the dimly lit veranda in the courtyard


due to the rainy climate, the kindergarten’s unit buildings and the main entrance are connected by a circuitous veranda, adapting the level difference of the site


view of the mountain gap from the inner courtyard

 

 

project info:

 

project name: xinchang village’s central kindergarten in tianquan county, sponsored by one foundation
architect: atelier deshaus
completion time: 2017.01
design period: 2014.12-2015.04
built area: 1500 sqm
project location: xinchang village of tianquan county in sichuan province, china
photographer: su shengliang
design team: chen yifeng, liu yichun, gao lin, gao de construction: beijing tongchengfanhua architecture & engineering consulting co.,ltd. client: one foundation
products used in the project: shale sintering brick / steel / hot-dip al-zn alloy-coated steel sheet

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: lynn chaya | designboom

  • Really nice. Hope it’s quake-resilient. Needs some flora such as planters.

    Mort d'Urban says:

have something to add? share your thoughts in our comments section below.

comments policy
LOG IN
designboom's comment policy guidelines
generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

what if you disagree with what we or another commenter has to say?
let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

- please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
- please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
- please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
- please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
- please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
(there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
the best 100-200 entries too.)

a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

architecture news