rehabilitation is always a special exercise that does not necessarily leave much room for creativity. the peculiarity of this operation in montmorency, france is precisely the strong demand of design crew for architecture’s client to propose a new strong image for the rehabilitated building and eventually for the entire ‘la fontaine primary school‘. therefore, the architects quickly made the choice of a complete replacement of the facades to allow a freer reflection on the new ‘look’ of the building.


all images by guillaume guerin

 

 

the building is set at the edge of the forest and wedged in a very pronounced topography — it quickly appeared to french based firm design crew for architecture as a place in a green setting. the design team relied on this notion of ‘object in its case’ to develop a facade composition as abstract as possible. the architects wanted to free themselves from the traditional architectonic elements to tend towards an original design as singular as possible. thus, the triangular mesh proposed scrambles, or even erases, the reading of floors and windows, becoming a part of this abstraction.


the south facade for DCA’s recently refurbished school

 

 

the newly replaced facades are made of aluminum. the architectural composition develops a work on the aesthetic qualities of the material by playing with its behavior in light. thus, the layout of the facade elements alternates between brushed aluminum, lacquered aluminum and glazing. the result is a very neat building that plays and interacts with its environment by creating different qualities of reflections. therefore, evolving with the light of the day and the seasons, the rehabilitated building is constantly changing, sometimes very bright, sometimes darker, sometimes devoured by the surrounding greenery, sometimes imposing itself to its surroundings.


southeast view after renovation

 

 

the work on triangular panels of different scales and the random distribution of the different surface effects makes it possible to obtain a dynamic building whose perception evolves with the displacement of the observer. a small engraved architectural jewel valued by the woodland site that surrounds it, design crew for architecture’s renovated primary school is a remarkable building carrying a new image for the entire city.


the client demanded new strong image for the rehabilitated building


the architects quickly made the choice of a complete replacement of the facades


the newly replaced facades are made of aluminum


detail of the renovated school’s facade


the result is a neat building that  interacts with its environment, creating different qualities of reflections


the composition develops a work on the aesthetic qualities of the material by playing with its behavior in light


the layout of the facade elements alternates between brushed aluminum, lacquered aluminum and glazing


‘la fontaine primary school’ before design crew for architecture’s intervention


southeast view of the building before renovation

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news