star cubes gaze towards the sky amidst chinese forest in the hangzhou senbo resort
 

star cubes gaze towards the sky amidst chinese forest in the hangzhou senbo resort

located in the xinghu lake resort area in hangzhou, china, the hangzhou senbo resort star cube was designed by the design institute of landscape and architecture in the china academy of art. the city’s public transportation can access hangzhou’s scenic landscapes directly, offering easy entry into the park. this enables guests and tourists to enjoy the feeling of vacation without necessarily leaving the city.

design-institute-of-landscape-and-architecture-in-the-china-academy-of-art-hangzhou-sembo-resort-park-star-cube-china-09-19-2019

 

 

the project nestles amidst a dense and tall bayberry forest, with a matching natural aesthetic. the architects aimed to design a resort that would grow along with the nature and complement it. the geometries create an upward tension, following that of the surrounding tall trees, blending into the forest. this way, the design resulted in the ‘star cubes’ – a kind of architecture that looks up at the starry sky along with the trees.

design-institute-of-landscape-and-architecture-in-the-china-academy-of-art-hangzhou-sembo-resort-park-star-cube-china-09-19-2019

 

 

inside each ‘star cube’, the indoor spaces are divided into three different, progressive elevations that match the sloping terrain. the spaces are connected by staggered steps that separate the areas inside each ‘star cube’. the lowest level hosts the bedroom with an angled window offering a perfect view of the starry night. the entrance porch at the middle level includes another skylight, while the living room at the highest level of the three, leads to the outdoor courtyard through large glass windows.

design-institute-of-landscape-and-architecture-in-the-china-academy-of-art-hangzhou-sembo-resort-park-star-cube-china-09-19-2019

 

 

all the skylights and windows that puncture the volume bring in ample natural sunlight but also ventilate the interiors while providing unobstructed views of the neighboring forest and mountains. due to their orientation, all the rooms enable a north-south permeability, maximizing the scenic landscape views. coupled with the interiors’ level difference, a rich spatial layering is formed with each space being independent yet connected with each other. the unique spatial arrangement creates a different experience for each guest.

design-institute-of-landscape-and-architecture-in-the-china-academy-of-art-hangzhou-sembo-resort-park-star-cube-china-09-19-2019

 

 

the resort also counts with an ecological construction process, to protect the forest it sits in but also ensuring the building itself is environmentally-conscious in its development. the main structure adopts a heavy wooden structure system, while the foundation and bottom plate are made of reinforced concrete, GOOD for the area’s high humidity. the main structural components are pre-fabricated and transported to the site solely for assembly, for a rather clean, simple and efficient construction site.

design-institute-of-landscape-and-architecture-in-the-china-academy-of-art-hangzhou-sembo-resort-park-star-cube-china-09-19-2019

 

 

the design institute of landscape and architecture was inspired by the site’s characteristics and placement within the chinese landscape. when seen from afar, the resort appears to be a series of wooden cubes with eyes that peer above the bayberry forest. the buildings are meant to seem to grow in the forest, popping out of treetops to look at the sky.

 

 

project info:

 

architecture firm: the design institute of landscape & architecture china academy of art co.,ltd.

contact e-mail: [email protected]

owner: new century tourism group

lead architects: xiawei chen,kai wang

project location: hangzhou, china

completion year: 2019.01

gross built area: 490㎡

construction area: 3500㎡

photo credits: zheng shi,aoguan performance of architecture

design team architects: lijun ke, tuojin,liangxing chen

project manager: guangjie yu

consultant of wood structure: zhuming luo,meierhouse , co.,ltd.

interior designers: montaigne design, co.,ltd.

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

edited by: cristina gomez | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.
    all comments are reviewed for the purposes of moderation before publishing.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news

    ×
    keep up with our daily and weekly stories
    492,113 subscribers
    - see sample
    - see sample