a charity school which had been run by a zakah-funded, not-for-profit educational trust during the last six years finally required a building. the site chosen for the educational project is located on a hilltop in the unplanned settlement within the walls of the majestic golconda fort in hyderabad, india. the school had been functioning from of a large shed with partitions to create classrooms. the project was riddled with multiple challenges. since the school is run solely based on individual donations, the budget was extremely tight. material choices had to be economical as well as durable. the project conceived by designaware had been mostly devoting time on a pro bono or non-profit basis.


the project is located on a hilltop in the unplanned settlement within the walls of the golconda fort

 

 

the site chosen for indian based firm designaware‘s school is highly contoured and covered with sheet rock and boulders — a topographic trait of the deccan plateau — buried under a blanket of garbage piled on over decades. articulating the peculiar and difficult topography of the site and its surroundings posed a major challenge. due to proximity to heritage structures and dense urban context, most of which is residential, blasting the rock was not an option, and other methods were not affordable. additionally, there is a height restriction in the heritage zone. the site, apart from being a challenge, is also the beauty of the project. from its topmost level, the entire city is visible: the golconda, the qutb shahi tombs, the skyscrapers of lanco hills and the unchecked low-rise, high-density houses beneath.


a bright red central staircase winds itself around a large atrium, all the way from the ground to the top floor

 

 

the school is situated in such a way that it engulfs the rocks within it. rocks were taken into the building, forming the walls of some classrooms, and the undulating floor of the library, which becomes an informal space. due to shared walls with surrounding courtyard houses, a need arose to light the building from the top. opportunities for ventilation were created in the form of light wells that run through the height of the structure. a series of skylights and voids bring in light and air and expand the space vertically. the context is colorful and kitschy, with walls of blue, pink and yellow. designaware’s school respects the scale of the adjoining courtyard houses by creating a small entrance into the kindergarten, also in response to the scale of the younger students.


reds, blues, yellows and greens create pops of color as accents in contrast with the gray of the concrete

 

 

the building is left unfinished in its exterior, with exposed concrete walls, that deliberately negate color. and yet, the color palette of the context is borrowed and reflected in the windows, doors and grilles. reds, blues, yellows and greens create pops of color as accents in contrast with the gray of the concrete. the same colors reappear in subtle pastels in the classroom interiors. each of the lowest and highest levels of designaware’s school has abutting streets. the varying levels allowed reduction in vertical circulation, by providing entrances from the street directly to the ground and first floors.


the same colors reappear in subtle pastels in the classroom interiors

 

 

a bright red central staircase winds itself around a large atrium, all the way from the ground to the top floor, where the roofs on designaware’s school become a playground. the top level is left bare, enclosed only with permeable hollow block walls and trussed glass roof, and surrounded by different play areas. older students can enter directly from this level, which has a more spacious scale. this bifurcation of entrances also allows division of the traffic entering the school, as well as segregation of students by age-group. a series of bridges lead from the wider section of the school to the narrow far end overlooking the road, where staff rooms and labs are located. the entire project was conceived, designed and constructed over two years.


the building is left unfinished in its exterior, with exposed concrete walls


the bright red staircase and the yellow roof truss against the grey of concrete


concrete walls negate color with a bright red staircase which extends from ground floor to top floor


opportunities for ventilation were created in the form of light wells that run through the height of the structure


the top level is left bare, enclosed only with permeable hollow block walls and trussed glass roof

 

 

designboom has received this project from our ‘DIY submissions‘ feature, where we welcome our readers to submit their own work for publication. see more project submissions from our readers here.

 

edited by: apostolos costarangos | designboom

    have something to add? share your thoughts in our comments section below.

    comments policy
    LOG IN
    designboom's comment policy guidelines
    generally speaking, if we publish something, it's because we're genuinely interested in the subject. we hope you'll share this interest and if you know even more about it, please share! our goal in the discussion threads is to have good conversation and we prefer constructive opinions. we and our readers have fun with entertaining ones. designboom welcomes alerts about typos, incorrect names, and the like.
    the correction is at the discretion of the post editor and may not happen immediately.

    what if you disagree with what we or another commenter has to say?
    let's hear it! but please understand that offensive, inappropriate, or just plain annoying comments may be deleted or shortened.

    - please do not make racist, sexist, anti-semitic, homophobic or otherwise offensive comments.
    - please don't personally insult the writers or your fellow commenters.
    - please avoid using offensive words, replacing a few letters with asterisks is not a valid workaround.
    - please don't include your website or e-mail address in your comments for the purpose of self-promotion.
    - please respect jury verdicts and do not discuss offensively on the competition results
    (there is only one fist prize, and designboom usually asks renown professionals to help us to promote talent.
    in addition to the awarded designs, we do feel that almost all deserve our attention, that is why we publish
    the best 100-200 entries too.)

    a link is allowed in comments as long as they add value in the form of information, images, humor, etc. (links to the front page of your personal blog or website are not okay). unwelcome links (to commercial products or services of others, offensive material etc. ) will be redacted. and, ... yes, spam gets banned. no, we do not post fake comments.

    PRODUCT LIBRARY

    a diverse digital database that acts as a valuable guide in gaining insight and information about a product directly from the manufacturer, and serves as a rich reference point in developing a project or scheme.

    architecture news